Confidenţialitate

Ucrainenii se pregătesc să le cedeze rușilor controlul asupra orașului Mariupol

Armata ucraineană anunță că lucrează la evacuarea tuturor militarilor care au rămas în orașul Mariupol. Practic, cedează controlul asupra orașului bombardat de ruși timp de mai multe săptămâni, notează agenția Reuters.

Asta după ce un cordon umanitar a permis, aseară, evacuarea soldaților ucraineni grav răniţi din subsolurile oțelăriei Azovstal. Răniţii au fost duși la un spital dintr-un oraș aflat sub controlul separatiștilor din Doneţk.

Evacuările a sute de militari ucraineni, mulți dintre ei răniți, către orașe aflate în controlul rușilor, marchează probabil sfârșitul celei mai lungi și sângeroase bătălii din războiul din Ucraina, scrie agenția Reuters.

Notează și că reprezintă o înfrângere semnificativă pentru Ucraina. Mariupol este acum un oraș în ruine, unde zeci de mii de oameni au fost uciși de ruși, potrivit ucrainenilor.

BBC pe de altă parte scrie că atât Ucraina, cât și Rusia, vor încerca probabil să prezinte situația drept o victorie. Rusia pentru că a obținut în sfârșit controlul asupra acestui port strategic din sud, iar Ucraina pentru că a reușit să-și salveze militari care au rezistat atât de mult timp.

„Ucraina are nevoie de eroii săi în viață. Acesta este principiul nostru”, a spus luni noapte președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

„Operațiunea de salvare a apărătorilor Mariupolului a fost începută de forțele militare și serviciile de informații. Munca pentru a-i aduce pe băieți acasă va continua, dar această muncă necesită delicatețe. Și timp”, a mai adăugat liderul ucrainean.

Foto: Shutterstock