Ucraina: Observatorii OSCE nu au acces deplin in zonele de conflict

Observatorii internaționali au reclamat astăzi că au fost împiedicaţi să inspecteze camioane cu ‘ajutoare umanitare’ trimise de Rusia, la Lugansk.

În ciuda înțelegerii de aseară dintre președinții Rusiei și Ucrainei și cancelarul german, observatorii OSCE nu au acces deplin în zonele fierbinți din Estul Ucrainei.

Neînțelegeri sunt și în ceea ce privește retragerea armamentului greu din Donbas, proces care ar trebui să înceapă astăzi, potrivit acordului de Minsk, încheiat săptămâna trecută.

Nu au existat declarații oficiale dupa discuția de aseara, ci doar comunicate de presă. Cancelarul german a stabilit cu președintele Rusiei și cu cel al Ucrainei pașii ce trebuie făcuți pentru ca observatorii Organizației pentru Securitate și Cooperare să poată monitoriza respectarea armnistițiului.

Anghela Merkel și Petro Poroșenko i-au cerut lui Vladimir Putin să-și folosească influența asupra separatiștilor pentru ca atacurile să înceteze.

Însă, în timp ce liderii politici erau în videoconferință, observatorii OSCE încercau să vadă ce conțin 19 camioane trimise de Rusia la Lugansk.

Observatorii au asistat la sosirea mașinilor, 12 la o fostă cofetărie, iar nouă la o fabrică de pâine, dar nu au mai avut acces la descărcarea mărfii la ultima locație, susține OSCE.

‘Cei care descărcau bunuri au spus că tot ceea ce descărcau erau alimente. Ei au spus că ajutoarele medicale şi materialele de construcţie au fost livrate către alte locuri în Lugansk’, precizează misiunea pe site.

Pe de altă parte, ministrul de Externe al Ucrainei, Pavlo Klimkin, care astăzi l-a vizitat la București cu președintele Klaus Iohannis, a declarat aseară că retragerea armamentului greu din Donbas ar trebui să fie simultană.

Cu alte cuvinte, armata ucraineană și cea a separatiștilor să se retragă în acelați timp și sub controlul OSCE.

O încetare unilaterală a focului nu se mai poate întâmpla acum, așa cum a fost acum câteva luni, iar militarii noștri au murit, a spus șeful diplomației de la Kiev.