Ucraina – Observatori OSCE, vizati de focuri de arma

Mai mulți observatori ai Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa au fost vizați de focuri de armă în estul Ucrainei.

Ei acuză că bărbați în uniforme au tras asupra lor – însă nimeni nu a fost rănit.

Incidentul, primul de acest gen care a fost raportat, a avut loc într-o zonă aflată sub controlul armatei ucrainene, la 15 kilometri vest de Doneţk, bastion al milițiilor pro-ruse.

Potrivit OSCE, două vehicule ale organizaţiei s-au apropiat la aproximativ 80 de metri distanţă de un camion care transporta ‘o ladă mare de lemn verde’.

În acel moment, unul dintre soldați s-a ridicat și a tras 2 focuri de armă în direcția convoiului OSCE.

Nimeni nu a fost rănit, însă observatorii Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa au fost nevoiți să se întoarcă din drum.

OSCE respinge scenariul potrivit căruia ar fi fost confundați pentru că vehiculele cu care se deplasează sunt inscripționate cu numele organizației – scris cu negru pe caroserie albă.

OSCE supraveghează permanent situația din estul Ucrainei pentru a afla dacă acordul de încetare a focului – semnat între Kiev și separatiștii pro-ruși – este respectat.

Se observă însă că armistițiul este unul fragil și niciunul dintre punctele prevăzute în acordurile de la Minsk nu pare să fie pus în aplicare – astfel că riscul unei escaladări a violențelor în estul Ucrainei este în creștere.

Rusia este acuzată în continuare că trimite tancuri și artilerie grea în zona de conflict, unde din aprilie și până în prezent au fost ucise peste 4.000 de persoane.

În replică, Moscova acuză observatorii OSCE că sprijină de facto autoritățile de la Kiev, în loc să controbuie la instaurarea păcii și a stabilității.