Confidenţialitate

Ucraina cere Crucii Roșii să meargă de urgență la o închisoare din Donețk, unde se află membri ai batalionului Azov. Viața viața lor ar fi în pericol

Ucraina face apel la Crucea Roșie să efectueze de urgență o misiune la o cunoscută închisoare din Donețk, teritoriu ocupat de ruși. Printre cei aflați în acest centru de detenție se află membri ai batalionului Azov, ultimii apărători ai orașului Mariupol, iar oficialii ucraineni spun că viața lor este în pericol.

Între timp, în Herson, autoritățile proaspăt instalate de Moscova au anunțat că încep evacuarea civililor în Rusia, în condițiile în care se așteaptă la o contraofensivă ucraineană în acest oraș.

Șeful de cabinet al președintelui ucrainean, Andrii Yermak, a cerut Crucii Roșii ca până luni, cel târziu, să viziteze închisoarea Olenivka din Donețk. „Nu putem pierde prea mult timp. Sunt în joc vieți omenești”, a scris acesta pe Twiter, potrivit BBC.

Controlată de pro-ruși încă din 2014, închisoarea găzduiește prizonieri ucraineni, inclusiv membri ai batalionului Azov, cei care au apărat orașul Mariupol și care au fost catalogați de ruși drept neonaziști și criminali de război.

În iulie, zeci de prizonieri ucraineni au fost uciși în urma unor explozii. Moscova a dat vina pe rachetele ucrainene, iar Kievul a transmis că rușii au încercat să distrugă urmele crimelor și torturii.

Zelenski a criticat Crucea Roșie

În discursul său de joi-noapte, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că Olenivka este de fapt un lagăr unde sunt ținuți prizonierii ucraineni și numai Crucea Roșie poate avea acces la ei, cu condiția să încerce să facă acest lucru.

Președintele ucrainean a criticat Crucea Roșie pentru lipsa de acțiune și a amintit că organizația are obligația morală de a interveni, la fel cum au intervenit la centrala de la Zaporojie experții Agenției Internaționale pentru Energie Atomică.

Luna trecută, directorul Crucii Roșii, Robert Mardini, a spus că a negociat cu Rusia în legătură cu accesul în închisoare, dar că până acum, autoritățile de la Moscova au refuzat misiunea Crucii Roșii.

Între timp, în regiunea Herson din sudul Ucrainei, un oficial instalat la putere de Moscova a cerut populației să se evacueze pentru a se proteja de eventuale lovituri cu rachete.

Primii evacuați ar urma să ajungă vineri în regiunea rusă Rostov, scrie ziarul britanic The Guardian, care citează agenția rusă TASS.

Jurnaliștii menționează că ordinul de evacuare reprezintă un semn că Moscova pierde controlul asupra teritoriilor ocupate.

Kievul a transmis că în ultima lună a eliberat 600 de localități de sub ocupația rusă.

Citește și: Reportaj: Povestea lui Ion, unul dintre etnicii români din Ucraina care și-au dat viața pentru țară. Părinții i-au făcut un adevărat altar în casă | GALERIE FOTO

Foto: Shutterstock