UCRAINA – Accident la o centrala nucleara

Accidentul s-a produs la centrala nucleară din Zaporojie, potrivit anunțului făcut de premierul ucrainian.

Premierul ucrainian Arseny Yatseniuk i-a cerut ministrului Energiei, Volodymyr Demchyshyn, să susțină o conferință de presă pentru a face publice toate detaliile.

Volodymyr Demchyshyn a declarat că nu există niciun pericol și accidentul produs nu are legătură cu activitatea de producere a energiei.

Potrivit agenției Interfax Ucraina, accidentul s-a produs la blocul energetic numărul 3, un bloc de 1000 MW. Centrala are șase reactoare, fiecare cu o putere de 1000 MW, primul fiind inaugurat în anul 1985.

Zaporojie NPP este cea mai mare centrală nucleară din Europa și produce 40-42 de miliarde de kWh anual. Securitatea ei a fost pusă sub semnul întrebării din cauza conflictului din estul Ucrainei. Zona de conflict se află la doar 200 km distanță iar în luna mai un grup de 40 de indivizi înarmați au încercat să pătrundă în interiorul centralei, fiind opriți de intervenția poliției ucrainiene.

Pe pagina de Internet a centralei se arată că aceasta poate rezista la cutremure de până la 7 grade pe scala Richter. Construcția este proiectată să reziste exploziei a 5 tone de trinitrotoluen (TNT) produsă la o distanță de 200 de metri, explozie care ar putea distruge complet un cartier de locuințe.