Confidenţialitate

Ucraina a primit sistemul de apărare antiaeriană US Patriot. Oleksii Reznikov, Ministrul Apărării: „Frumosul cer ucrainean devine mai sigur”

Ucraina a primit sistemul de apărare antiaeriană US Patriot. Livrarea a fost confirmată de ministrul Apărării din Ucraina – Oleksii Reznikov. De asemenea, Guvernul german a anunțat livrarea sistemului de apărare antiaeriană Patriot, promis în ianuarie, scrie Der Spiegel.

„Patrioți pentru patrioți. Știți cum este să vizualizezi un vis? Trebuie să-l comunicăm oamenilor și să-i dăm viață. Este exact ce s-a întâmplat cu sistemul de apărare antiaeriană Patriot – chiar înainte de războiul la scară mare, chiar înainte de numirea mea în cea mai importantă poziție din viața mea, în cel mai important moment al vieții mele.

Este exact ce s-a întâmplat în timpul vizitei mele în Statele Unite, în august 2021, atunci când le-am transmis partenerilor noștri că avem nevoie de sisteme de apărare antiaeriană Patriot. Am auzit că este imposibil, dar imposibilul este posibil. Azi, frumosul cer ucrainean devine mai sigur pentru că sistemele de apărare antiaeriană Patriot au ajuns în Ucraina”, a scris ministrul Apărării din Ucraina – Oleksii Reznikov pe Twitter.

Germania a livrat Ucrainei și al doilea sistem de apărare antiaeriană Iris-T SLM

Germania a livrat Ucrainei al doilea din cele patru sisteme de apărare antieriană Iris-T SLM. Potrivit informațiilor Der Spiegel, livrarea sistemuui Iris-T s-a făcut în urmă cu câteva zile, în jurul zilei de 16 aprilie 2023.

În vara anului 2022, cancelarul Olaf Scholz a anunțat că va livra sistemul Iris-T de ultimă generație. Acesta a fost dezvoltat de compania germană Diehl Defence din Überlingen, pe malul lacului Constanța.

Primul model de sistem Iris-T a fost livrat Ucrainei în Octombrie 2022. Egiptul, care a comandat mai multe sisteme de la Diehl Defence, a livrat și o unitate de foc Ucrainei.

Sistemul de apărare antiaeriană terestră și-a dovedit utilitatea în timpul iernii în zona Kiev. Acesta a avut o contribuție importantă în protejarea infrastructurii civile împotriva atacurilor cu rachete, rachete de croazieră și drone.

Vorbind despre sistemul german de apărare antiaeriană Iris-T, primarul Kievului, Vitali Klitschko, a declarat că acesta a salvat mii de vieți în timpul atacurilor aeriene asupra capitalei ucrainene. „Armata noastră este entuziasmată de Iris-T”, spunea oficialul în martie.

Cum funcționează sistemul de apărare antiaeriană Iris-T

Sistemul de apărare antiaeriană Iris-T SLM este format din trei vehicule:

  • o rampă de lansare pe un camion militar cu spațiu pentru opt rachete,
  • un vehicul radar
  • și un vehicul de comandă.

Rachetele de apărare aeriană pot lovi ținte la o altitudine de până la 20 de kilometri și la o distanță de 40 de kilometri.

Guvernul german a negociat cu guvernul suedez pentru achiziționarea de lansatoare mobile pentru sistemul Iris-T, pe care armata suedeză îl deține.

Potrivit informațiilor SPIEGEL, Suedia a predat acum Germaniei douăsprezece lansatoare Iris-T SLS. În prezent, se caută vehicule pe care să poată fi montate așa-numitele lansatoare, pentru ca acestea să poată fi livrate apoi și Ucrainei.

Sursa foto: Twitter / Oleksii Reznikov

Citește și: România și Ucraina, negocieri pe tema importului de cereale | AUDIO