Confidenţialitate

Ucraina: 2 percheziții de amploare în care au fost vizați fostul oligarh Igor Kolomoiski şi fostul ministru de Interne Arsen Avakov | AUDIO

În Ucraina au avut loc două percheziții de amploare. Vizați au fost oligarhul Igor Kolomoiski şi fostul ministru de Interne Arsen Avakov. În ultimele săptămâni, autorităţile de la Kiev şi-au intensificat eforurile anticorupţie, mai mulţi oficiali şi funcţionari publici fiind anchetați, demişi, iar unii dintre ei chiar arestaţi. Kievul a primit statutul de candidat la Uniunea Europeană la patru luni după invazia Rusiei, fiind îndemnat să facă mai mult pentru a combate corupția.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

A fost percheziționată casa din Dnipro a lui Igor Kolomoiski, unul dintre cei mai bogaţi oameni de afaceri din Ucraina. Oligarhul a fost un susținător al lui Volodimir Zelenski în campania electorală prezidențială din 2019, iar anul trecut în iulie a rămas fără cetățenia ucraineană.

Într-o declarație în care nu a făcut nicio mențiune despre magnat, biroul de securitate economică al Ucrainei a declarat că a descoperit scheme de deturnare de fonduri și evaziune fiscală în valoare de 40 de miliarde de hrivne – 1 miliard de dolari; 880 de milioane de lire sterline – comise de fosta conducere a celor mai mari două companii petroliere din Ucraina, Ukrnafta și Ukrtatnafta.

Kolomoisky avea o participație substanțială în ambele companii, acestea fiind printre mai multe întreprinderi strategice transferate în proprietatea statului în noiembrie anul trecut.

Și locuința fostului ministru de Interne, Arsen Avakov, a fost percheziționată, în ancheta privind achiziționarea de către Ucraina a elicopterelor Airbus, în urmă cu șase ani.

Avakov este cercetat în legătură cu prăbuşirea elicopterului militar de la Brovarî , pe 18 ianuarie. 14 persoane, între care succesorul său la Minister, Denîs Monastîrski, dar şi alţi oficiali și-au pierdut viața în acel accident.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Boris Johnson dezvăluie că Vladimir Putin l-a amenințat cu un atac cu rachetă în 2022: „Nu vreau să-ți fac rău, dar cu o rachetă ar dura doar un minut” | AUDIO