Confidenţialitate

UBB admite că nu a verificat toată teza de doctorat a lui Bode ci „doar ce s-a reclamat”. „Nu există capacitate pentru așa ceva”, transmite Comisia de Etică

Ministrul de Interne Lucian Bode a plagiat în teza sa de doctorat, dar Universitatea la care demnitarul a obținul titlul de doctor nu va face demersuri pentru retragerea acestei calități. Este decizia Comisiei de Etică a Universității Babeș-Bolyai din Cluj.

Reprezentantul Comisiei de Etică, profesorul doctor Dacian Dragoș, spune în raportul de constatate a plagiatului comis de Lucian Bode dar și la Europa FM că ministrul de Interne a plagiat puțin, adică doar 2,9% din textele analizate ar avea probleme. Raportul complet poate fi consultat aici.

În aceste condiții, Anca Grădinaru l-a întrebat pe Reprezentantul Comisiei de Etică al Universității Babeș-Bolyai dacă instituția are de gând să verifice toată lucrarea de doctorat a lui Lucian Bode și dacă face vreun demers de sancționare a ministrului de Interne.

Redăm în continuare dialogul dintre Anca Grădinau și profesorul doctor Dacian Dragoș:

Prof.dr. Dacian Dragoș: Procentul e atât de mic pentru că atât s-a reclamat și atât am identificat noi din analiza proprie, bazată pe softul anti-plagiat.

Anca Grădinaru: Deci ați analizat doar ce s-a reclamat, nu întreaga lucrare?

Prof.dr. Dacian Dragoș: Doar ce s-a reclamat, nu ai cum să analizezi întreaga lucrare pentru că, vă dați seama, n-ai cum să găsești surse pe care softul anti-plagiat nu le identifică. Ar fi o muncă titanică fiecare teză să o analizezi așa, nu există capacitate pentru așa ceva. Se analizează la comisiile de etică și la Consiliul de Etică pe baza unor sesizări, în sesizări trebuie să fie indicat clar ce s-a copiat, din ce sursă, deci trebuie dovezile atașate. În rest, ceea ce s-a sesizat și în plus am verificat testul anti-plagiat dacă are anumite indicații care ar putea să ducă la suspiciuni de fraudă, și pe acelea le-am verificat, texte mai mari care ar putea fi fraudate și acolo am mai descoperit și noi câteva lucruri în plus.

UBB: Nu se impune retragerea titlului de doctor

Anca Grădinaru: În aceste condiții, se impune retragerea titlului de doctor în cazul domnului Bode?

Prof.dr. Dacian Dragoș: Nu, sancțiunile trebuie să fie proporționale cu abaterea săvârșită, de aceea noi n-am propus retragerea titlului. Oricum am intra într-o discuție dacă este posibil sau nu, dacă este constituțional sau nu pentru că, știți, a dat Curtea Constituțională o decizie prin care a cam închis orice posibilitate de a retrage titlul de doctor pe cale administrativă și nici măcar instanțele nu mai pot să facă acest lucru pentru că le-a interzis să se pronunțe pe fond ci doar pe procedură. (…)

Anca Grădinaru: Ați spus mai devreme că ar fi o muncă titanică. Nu aveți, practic, resursa administrativă, logistică, să analizați toată teza?

Prof.dr. Dacian Dragoș: Nu, dar este imposibil pentru că trebuie să ai o bănuială că s-a copiat un text de undeva, n-ai cum să cauți fiecare text, fiecare propoziție, adică nu ai cu să faci lucrul acesta și nici n-ar fi în competența comisiilor de etică să facă acest lucru, deci se lucrează doar pe bază de sesizări, când există suspiciuni temeinice că ar exista fraudă.

Coordonatorul de doctorat n-a fost chemat să dea explicații

Anca Grădinaru: Conducătorul de doctorat a fost chemat să dea explicații?

Prof.dr. Dacian Dragoș: Nu a fost cazul aici pentru că nu s-a considerat că este un procent foarte mare încât să fie chemat cu explicații și n-avem sesizare contra lui.

Anca Grădinaru: Care ar fi un procent suficient de mare de la care dumneavoastră ați lua poate alte decizii decât aceea de a constata că s-a plagiat și atât ?

Prof.dr. Dacian Dragoș: Nu există un procent, poate să fie și cel de 3%, dacă e un plagiat intenționat, cu rea credință, texte mari și așa mai departe, deci nu există un procent anume, e vorba așa, în ansamblul lucrării, dacă textele respective sunt importante în ansamblul lucrării sau nu. Vă dați seama că dacă acum dacă discutăm de un 40% automat nu se pune problema să nu, sau un 30%, sau 20%. Deci, dacă sunt procente mari, sigur nu mai poți să spui că este un procent infim.

Ministrul Bode a copiat de pe Wikipedia?

Anca Grădinaru: Ați găsit și fraze copiate de pe Wikipedia în lucrarea domnului Bode?

Prof.dr. Dacian Dragoș: Este în raport acolo tot ce s-a găsit. Wikipedia era sursa intermediară probabil, dar a fost citată sursa care a fost citată și în Wikipedia. Deci și în Wikipedia a fost citată sursa, aceeași sursă a fost citată și în lucrare, dar acolo corect trebuia să fie citată sursa originală, apoi sursa din Wikipedia.

Comisia de Etică a instituției transmite însă că nu există o certitudine că plagiatul a fost unul intenționat. Transmite și că nu a analizat teza de doctorat a lui Lucian Bode din punctul de vedere al calității documentului întrucât nu face parte din atribuțiile sale.

Reacția Emiliei Șercan

Jurnalista Emilia Șercan, specializată în verificarea lucrărilor de doctorat și cadru didactic universitar, susține la Europa FM că verdictul Universității Babeș-Bolyai ar fi prea blând raportat la realitate.

„Din analiza pe care eu am reușit să o fac asupra unei părți a tezei eu aș spune că problemele de plagiat în teză sunt mult mai mari decât procentul indicat de Universitatea Babeș-Bolyai iar în categoria erorilor de citare eu aș spune că acele erori de citare identificate de Universitatea Babeș-Bolyai s-ar încadra la ideea de nou-eufemism pentru mascarea plagiatului. O eroare de citare înseamnă atunci când un autor indică în mod greșit o pagină, dar atunci când tu practic preieri cuvânt cu cuvânt, pui doar o notă de subsol și atribui unui autor un pasaj preluat dar nu pui ghilimele este tot plagiat.”

Emilia Șercan mai spune că verdictul de acum al Comisiei de Etică în cazul Lucian Bode nu înseamnă că teza de doctorat a acestuia nu poate fi analizată în continuare:

„Titlul de doctor pe care îl deține ministrul Lucian Bode ar trebui retras și numai pentru faptul că teza de doctorat este plagiată, dar teza respectivă de doctorat nu are nicio valoare științifică. Este o teză care nu se ridică nici măcar la nivelul unui referat sau a unui eseu pe care ar trebui să îl realizeze un student de anul III. Eu cred că verificările sunt deschise și ar trebui să rămână deschise în măsura în care vor exista și alte dovezi clare de plagiat în teza de doctorat a domnului Bode pe care Universitatea ar trebui să le evalueze.”

Foto: Inquam Photos / George Călin

Citește și: Lucian Bode, despre acuzațiile de plagiat: „Am văzut fițuica prezentată de USR, un demers penibil, plin de minciuni” | AUDIO