U2, singura trupă din istoria muzicii care a ajuns pe primul loc în Billboard 200 în patru decenii consecutive

U2 a devenit prima trupă din lume ale cărei albume au reuşit să ajungă pe primul loc în topul american Billboard în patru decenii consecutive, potrivit yahoo.com.

Trupa irlandeză a ajuns pe primul loc în topul american în anii 1980 cu “The Joshua Tree” (1987) şi “Rattle and Hum” (1988), apoi în anii 1990 cu albumele “Achtung Baby” (1991), “Zooropa” (1993) şi “Pop” (1997). A ajuns din nou pe primul loc în topul american în anii 2000 cu albumele “How to Dismantle an Atomic Bomb” (2004) şi “No Line on the Horizon” (2009).

U2 a reuşit să plaseze cel de-al optulea album al ei pe primul loc în Billboard 200, luni, după ce materialul discografic “Songs of Experience” a reuşit să vândă mai multe copii decât liderul de săptămâna trecută al clasamentului, albumul “Reputation” al cântăreţei americane Taylor Swift.

Doar alte două trupe din istoria muzicii au avut mai multe albume care au ajuns în fruntea topului american: The Beatles (19 albume) şi The Rolling Stones (nouă albume).

Doar patru artişti au reuşit să aibă albume ce au ajuns pe primul loc în Billboard 200 în fiecare deceniu de după anii 1980. În afară de U2, ceilalţi trei – toţi sunt artişti solo – sunt Bruce Springsteen, Barbra Streisand şi Janet Jackson. Barbra Streisand este cea mai eficientă: a avut albume pe primul loc în topul american în fiecare dintre ultimele şase decenii.

Albumul “Songs of Experience” s-a vândut în 186.000 de copii în prima săptămână după lansare, reprezentând cea mai bună performanţă reuşită de un album rock după materialul discografic “Hardwired… to Self-Destruct” al trupei Metallica, ajuns pe primul loc în urmă cu un an, cu 291.000 de copii vândute. În ultimii ani, industria muzicală a fost dominată de albume hip-hop şi R&B.

Chris Stapleton ocupă locul al doilea cu albumul “From A Room: Volume 2”, care s-a vândut în 124.000 de unităţi.

Albumul “Reputation” al cântăreţei Taylor Swift, liderul de săptămâna trecută, a coborât pe poziţia a treia, după ce a fost lider timp de trei săptămâni în topul Billboard 200.

Următoarele poziţii sunt ocupate de Ed Sheeran cu albumul “Devide”, pe locul al patrulea, şi Pentatonix, cu albumul “A Pentatonix Christmas”, pe locul al cincilea.

Topul Billboard 200 centralizează vânzările de albume, vânzările de single-uri (10 cântece echivalează cu un album) şi difuzările în streaming (1.500 de difuzări în streaming echivalează cu un album).

Sursa: Agerpres