UE pregătește măsuri pentru oprirea imigranților, scrie Financial Times

Financial Times scrie că liderii Uniunii Europene  pregătesc măsuri pentru  oprirea imigranţilor la frontiera nordică a Greciei. În acest sens, ar intenționa să ofere asistenţă Macedoniei pentru blocarea imigranţilor, în cadrul unui plan ce stârneşte preocupările Guvernului condus de Alexis Tsipras, care se teme că refugiații ar putea  rămâne pe teritoriul elen.

Potrivit publicației britanice, Comisia Europeană şi Germania sunt pregătite să ofere asistenţă Macedoniei, deși aceasta nu este stat membru. Măsura ar risca să izoleze, însă, Grecia, care este una din principalele rute de tranzit pentru refugiați.

Manevra de izolare a Greciei – comentează Financial Times – intervine în contextul eforturilor de salvare a Spaţiului Schengen, după ce asistenţa de trei miliarde de euro oferită Turciei pare să nu fi redus numărul de  imigranţi. Vineri, cel puţin 43 de imigranţi, inclusiv 17 copii, s-au înecat în timp ce încercau să traverseze Marea Egee, pentru a ajunge în Grecia.

Noul plan ar bloca imigranţii la frontiera nordică a Greciei, cu Bulgaria şi Macedonia.

Numărul refugiaților care au ajuns în Grecia anul trecut este de peste 850.000, iar Atena spune că nu poate face față valului de extracomunitari.

Pe de altă parte, Premierul Ungariei, Viktor Orban, a cerut ieri Bulgariei şi Macedoniei să construiască garduri la frontierele cu Grecia pentru a opri afluxul de imigranţi.