Confidenţialitate

UE: Marea Britanie să-și clarifice cât mai repede poziția cu privire la Brexit

Uniunea Europeană avertizează Marea Britanie că mai sunt doar 10 săptămâni până la termenul de ieșire din blocul comunitar și îi cere să-și clarifice poziția cât mai repede posibil.

Într-o dezbatere organizată în această dimineață, în plenul Parlamentului European, negociatorul- șef pentru BREXIT al Uniunii, Michel Barnier, a repetat că cele 27 de state rămase în bloc nu vor renegocia acordul respins aseară de legislativul de la Londra.

“Mai sunt 10 saptamani pana la sfarsitul lunii martie – momentul ales, de altfel, de guvernul britanic pentru a parasi Uniunea. Iar riscul de a NU avea un acord este azi mai mare decat oricand. Noi suntem hotarati sa evitam un astfel de scenariu, in acelasi timp insa trebuie sa dam dovada de luciditate. Asa ca ne vom intensifica eforturile pentru cA Uniunea Europeana sa fie cat mai pregatita, ia ia masuri de urgenta ca sa faca fata si unei astfel de variante.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

In opinia germanului Manfred Weber, liderul Popularilor Europeni, o renegociere pe actualul acord NU este posibila. Orice schimbare in actualele conditii ar trebui sa reia negocierile de la zero, crede el:

“Ne asteapta o situatie politica dificila. Din punctul meu de vedere, nu exista marja de manevra pentru nicio renegociere. In acest moment, in calitate de candidat la euro-parlamentare, ca si voi, calatoresc mult prin Europa. Si nu am intalnit pe nimeni care sa spuna ca abordarea britanica ar fi una inteligenta. Nimeni. Nu dati crezare nationalistilor si egoistilor. E mult mai bine sa reformam Uniunea Europeana, decat sa o parasim sau sa o distrugem.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

# Iar din partea Socialistilor Europeni, italianul Roberto Gualtieri, presedintele Comitetului pentru politici Economice si monetare, vorbeste chiar despre varianta unui nou referendum pe tema BREXIT:

“Respectam rezultatul referendumului, dar consideram ca Brexitul o eroare istorica in urma careia britanicii o vor duce mai prost decat inainte. Articolul 50 este revocabil si daca parlamentul britanic nu poate gasi o cale credibila de a merge mai departe, poate e un bun moment ca cetatenii sa aiba iar cuvant de spus, prin noi alegeri sau cu un nou referendum.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

La rândul său, liderul grupului Popular din Parlamentul European, Manfred Weber, a declarat că nimeni în Europa nu agrează atitudinea Marii Britanii.

La București, președintele Klaus Iohannis, a dat asigurări că autoritățile sunt pregătite să negocieze cu Londra situația românilor, în cazul în care Brexitul va fi unul haotic.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.