Confidenţialitate

Turnurile înclinate din România

Cine ar zice că turnurile înclinate pot fi atracții turistice? Și, totuși se întâmplă, ele sunt vizitate de milioane de oameni în fiecare an. E cazul turnului din Pisa, Italia, dar și a celui din Germania, din localitatea SUURHUSEN, care a ajuns recent în Cartea Recordurilor, ca cel mai înclinat turn din lume, cu o înclinație de 3,97 de grade. Așadar, turnul din Germania e pe primul loc, cel din Pisa pe al doilea, iar pe al treilea loc al celor mai înclinate turnuri din lume se află un turn din România. Mai exact, din satul Ruși, din comuna Slimnic, județul Sibiu.  Ruși este un sat tradițional din Transilvania, la 25 de kilometri de Sibiu, pe drumul spre Mediaș. Turnul bisericii evanghelice din sat este vizibil chiar de la intrare. Altfel – povestesc cei care au ajuns în zonă – nu există nici un indicator care să promoveze monumentul. Dar dacă treci prin zonă, e imposibil să nu-ți atragă atenția turnul care pare că stă să cadă peste o mică biserică evanghelică.

În primul rând, e o construcție foarte veche, la care nu s-au mai făcut reparații de mult. Biserica a fost construită în 1782, iar turnul 2 ani mai târziu și a început să se încline pe la mijlocul secolului al XIX-lea, din cauza alunecărilor de teren. Ultima oară a fost consolidat acum mai bine de 45 de ani.

Teoretic, lucrurile par foarte simple. Pentru ca obiectivul să fie inclus pe un traseu turistic trebuie să existe o persoană ‘cu cheia’ care să fie disponibilă să le deschidă turiștilor și chiar să le dea câteva informații. Practic, Povestea turnului de la Ruși este, de fapt, povestea multor biserici fortificate din județ peste ușile cărora au fost puse lacăte și nimeni nu vrea să-și ia răspunderea pentru ele.

De-altfel, Transilvania e plină de astfel de turnuri. Fiecare biserică fortificată are turnul ei.  Acum sunt peste 150,dar pe vremuri au fost 300. Iar biserica din Ruși nu este singura cu turn înclinat. Întâlnim una și la Mediaș.

E vorba de Biserica Evanghelică “Sfânta Margareta” , al cărui turn este cunoscut sub numele de Turnul Trompeților. Aici, cauza înclinării este  încărcarea turnului cu încă trei etaje în 1551 și, astfel, baza acestuia a fost supusă unei  presiuni prea mari. Turnul bisericii a fost înălțat în anul 1550, înălțimea actuală fiind de 68,5 m și are o deviație de 2,28 m de la verticală, înscriindu-se între primele 12 construcții de acest gen din lume.  Trompetistul orașului locuia în acest turn  și dădea de știre când se  apropia dușmanul, când  izbucnea un incendiu  și când intrare în oraș a principele sau a alți înalți demnitari. Trompetistul este menționat documentar din 1508. Așa a ajuns Turnul să fie numit … al Trompeților.