Turist în Transilvania

reportaj de Iorgu Ianuşi

Intrăm într-o zonă extraordinară, protejată la nivel european: Hârtibaciu –Târnava Mare – Olt, a doua ca mărime din țară cu statul de protecție după Delta Dunării.
Peste 230 de kilometri de trasee montane care pot fi străbătute pe jos sau cu bicicleta, au fost inagurate de mai multe organizații neguvernamentale care au ca scop protejarea mediului și renașterea satelor vechi.

Printre aceste organizații: WWF România, Mioritics, Fundația ”ADEPT” , ”Mihai Eminescu TRUST”, Asociația ”Hosman Durabil”, MyTransylvania și Monumentum.

Dacă veți urma traseul cultural de la Mălâncrav veți vedea cum renasc locuințe vechi de la 1700 încoace, veți afla ce proprietăți are sucul de mere făcut în livada ecologică din sat, ce puteri are ceaiul de urzici și veți putea chiar să petreceți câteva zile la Conacul Apafi și în grădina sa miraculoasă.

Vom trece prin Valea Dracului, ne vom opri în satul Daia și vom participa și vom afla ce înseamnă evenimentul ”Transilvanian Brunch” – o serbare ”la firul ierbii” .
Ne vom opri la Saschiz, la Viscri și la Mălâncrav și vom cunoaște o doamnă care de 5 ani a renunțat la viața sa din Olanda și s-a mutat în Transilvania, unde produce legume bio.