Turcia: Poliția a arestat șase persoane în cadrul anchetei privind asasinarea ambasadorului rus

Poliția turcă a arestat șase persoane în cadrul anchetei privind asasinarea ambasadorului rus. Este vorba despre tatăl, sora, mama asasinului și alți doi apropiați ai acestuia. A fost reținut și colegul său de apartament. Cazul va fi investigat de anchetatori turci și ofițeri ruși.

Ambasadorul Andrei Karlov a fost ucis luni seara, la o expoziţie de artă din Ankara. El a fost împuşcat de un tânăr de 22 de ani, poliţist concediat pentru presupusă implicare în puciul eşuat din vară. După ce l-a împușcat pe diplomatul rus, atacatorul a strigat „Nu uitaţi de Alep! Noi murim în Alep, voi muriţi aici”. Bărbatul a fost neutralizat de forțele speciale turce. Avea 22 de ani și nu mai era poliţist din iulie, când a fost dat afară pentru presupusă implicare în tentativa de lovitură de stat.

Reacții după asasinat

Preşedintele Vladimir Putin a catalogat asasinatul drept un act terorist. La rândul său, Turcia a dat asigurări că nu va permite ca această crimă să afecteze relaţiile diplomatice bilaterale. Iar președintele ales al Statelor Unite, Donald Trump, a condamnat asasinatul din Turcia, precum și atacurile din Germania şi Elveţia, pe care le atribuie unor terorişti islamişti.

Marți, trupul neînsufleţit al ambasadorului rus va fi trimis la Moscova. Pe aeroportul din Ankara, va avea loc o ceremonie, la care vor participa diplomaţi din Turcia şi oficiali de rang înalt.

Președintele Vladimir Putin a propus acordarea unei distincții de stat diplomatului.

Andrei Karlov a fost numit ambasador în Turcia în 2013, poziție din care a contribuit la relansarea relaţiilor dintre Ankara şi Moscova. Anterior, el a fost ambasador în Coreea de Nord.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS