Partidul lui Recep Tayyip Erdogan a pierdut majoritatea absolută în Parlamentul de la Ankara

Alegeri legislative în Turcia: Partidul președintelui Recep Tayyip Erdogan a câștigat scrutinul, dar – după 13 ani – a pierdut majoritatea absolută în Parlamentul de la Ankara.

Așa arată rezultatele parțiale publicate de presa turcă.

 

Învingător la toate alegerile încă din 2002, Partidul Justiției și Dezvoltării ar obține 43,6% din voturi, ceea ce ar însemna 267 de mandate din cele 550 ale Parlamentului Turc. Dacă aceste rezultate vor fi confirmate, partidul lui Erdogan va fi nevoit să formeze un guvern de coaliție.

Chiar dacă președintele Recep  Tayyip Erdogan nu a participat efectiv la scrutin, alegerile sunt considerate un test pentru mandatul său. Pentru a putea amenda Constituția, partidul său va avea nevoie de o supermajoritate în Parlamentul de la Ankara. Oficiali din cadrul partidului lui Erdogan au declarat că se așteaptă la un formarea unui Guvern minoritar și alegeri anticipate.

Partidul Justiției este urmat de Partidul Republican al Poporului și Partidul Acțiunii Naționaliste, care ar obține 24 și 17%. De asemenea, formațiunea kurdă Partidul Democratic al Poporului a reușit să depășească pragul de 10% din sufragii și ar putea obține 74 de mandate în viitorul Parlament.

Rata de participare la vot a fost de 85%.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS