Turcia: Nepotul predicatorului Fethullah Gülen, un critic dur al regimului Erdogan, a fost arestat

În Turcia, a fost arestat un nepot al predicatorului Fethullah Gülen, acuzat de președintele Erdogan, de puciul eșuat de săptămâna trecută.

Între timp, președintele Erdogan a închis mii de școli private și instituții publice, acuzând conducerile acestora de implicare în tentativa de lovitură de stat de săptămâna trecută.

În plus, printr-un decret prezidențial, miile de persoane arestate, pot sta după gratii până la 30 de zile acum.

Nepotul predicatorului Fethullah Gülen este prima rudă a predicatorului arestată de autorităţile turce, și plasată în arest preventiv, în estul Turciei, de unde şi urma să fie adus la Ankara. Printr-un decret, Erogan a extins perioada arestului preventiv de la 4 la 30 de zile.

Gülen, un fost aliat al preşedintelui Recep Tayyp Erdogan, în prezent unul dintre cei mai duri critici ai acestuia, și aflat în autoexil în SUA, a negat orice implicare în tentativa de lovitură de stat.

Lideri turci susţin că susţinători ai lui Fethullah Gülen s-au infiltrat în agenţiile statului şi au creat o vastă reţea de şcoli private, în cadrul unui plan pe termen lung de a prelua puterea asupra ţării.

De accea, au și închis mii de școli private și instituții de educație și sănătate. Cel puţin 10.000 de oameni au fost încarceraţi, iar alţi aproximativ 60.000 au fost îndepărtaţi din funcţii, printre care judecători, militari, procurori şi alţi funcţionari.

Autoritățile turce vor dizolva garda prezidențială după ce au arestat aproape 300 de membri ai acesteia în urma puciului eșuat.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS