Turcia: Militarii puciști au primit ordinul de a trage în mulţime

În Turcia apar noi detalii din ancheta tentativei de lovitură de stat. Militarii puciști au primit ordinul de a trage în mulțime. Informația este susținută de mesajele descoperite pe telefoanele mobile ale acestora după cum precizează agenția de presă Anadolu.

 

“Deschideţi focul pentru a dispersa mulţimea”, a scris colonelul Muzaffer Duzenli, unul dintre liderii pucişti, când turcii au început să iasă în stradă la îndemnul președintelui Recep Tayyip Erdogan. Iar acest mesaj nu este singurul: mai mulți lideri ai tentativei de lovitură de stat au transmis același mesaj militarilor aflați în stradă.

Într-o altă conversație un colonel anunță că ofițerii și soldații săi au fost depășiți de un grup de manifestanți la reședința guvernatorului din Istanbul. I se răspunde: „Zdrobiţi-i. Ardeţi-i. Nici un compromis”.

După ce a devenit clar că tentativa de lovitură de stat a eșuat, mesajele arată haosul din rândul generalilor. Un maior transmite într-un mesaj: “Încercăm să supraviețuim. Faceți cum credeți! Predați-vă sau fugiți!”

Ultimul bilanț al evenimentelor începute în noaptea de vineri spre sâmbătă indică 232 de morți și peste 1500 de răniți.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS