Confidenţialitate

Turcia: Fostul preşedinte Suleyman Demirel a decedat la vârsta de 90 de ani

Fostul preşedinte turc Suleyman Demirel, îndepărtat de la putere în două rânduri de către militari pe când era premier, a decedat miercuri dimineaţa la vârsta de 90 de ani.

Demirel, care a fost premier în şapte rânduri din anii ’60 şi până în anii ’90 şi preşedinte în perioada 1993-2000, a decedat la Spitalul Guven, la Ankara, unde a fost internat în urma unei infecţii respiratorii.

Născut într-o familie de agricultori, în provincia Isparta, în noiembrie 1924, Demirel era inginer civil, potrivit unei biografii guvernamentale oficiale.

El a ajuns prima dată la putere în urma alegerilor generale organizate la cinci după puciul din 1960, ca lider al Partidului Justiţiei.

El s-a aflat la putere într-o perioadă de coaliţii instabile în această ţară membră NATO, o perioadă care a încetat după ce Partidul Justiţie şi Dezvoltare, fondat de către actualul preşedinte Recep Tayyip Erdogan, a ajuns la putere în 2002.

Turcia se confruntă în prezent cu o revenire la politica de coaliţie, după ce formațiunea lui Erdogan a pierdut majoritatea în alegerile de la 7 iunie, marcând un eşec major pentru un partid care a transformat ţara într-una dintre primele 20 de economii din lume.