Confidenţialitate

Turcia: Erdogan renunţă la planul de a expulza 10 ambasadori occidentali

Preşedintele turc a renunţat la expulzarea a 10 ambasadori care își manifestaseră sprijinul pentru pentru afaceristul și filantropul Osman Kavala, întemniţat pentru critici aduse regimului de la Ankara.

Potrivit lui Recep Tayyip Erdogan, diplomații “au dat înapoi” şi “vor fi mai prudenţi pe viitor”.

“Intenţia noastră nu a fost să creăm o criză”, ci “să protejăm drepturile suverane ale Turciei”, a adăugat autoritaru lideri.

Cei 10 ambasadori – Statele Unite, Canada, Franţa, Finlanda, Danemarca, Germania, Ţările de Jos, Noua Zeelandă, Norvegia şi Suedia – au îndemnat într-un comunicat comun datat 18 octombrie la o “rezolvare justă şi rapidă a cazului” Osman Kavala, privat de libertate din octombrie 2017.

Documentul a fost interpretat ca o “insultă” la adresa justiţiei turce, a opinat Recep Erdogan. “A fost datoria mea ca şef de stat să dau răspunsul necesar”, a adăugat despotul turc, apreciind că “justiţia turcă nu primeşte ordine de la nimeni”.

Cele 10 ţări în cauză au afirmat, prin comunicate, că acţionează “în conformitate cu Convenţia de la Viena şi cu articolul său 41”, care reglementează relaţiile diplomatice şi interzice orice ingerinţă în afacerile interne ale unei ţări gazdă.