Confidenţialitate

Turcia ar fi amânat pe termen nelimitat discuțiile cu Finlanda și Suedia privind extinderea NATO

Potrivit presei turce, care citează surse diplomatice Ankara a amânat o reuniune programată în februarie pe această temă, în ciuda apelului  secretarului general al Alianței Nordatlantice, Jens Stoltenberg, de a nu bloca extinderea NATO.

Cele două state nordice sunt candidate la statutul de membre ale alianţei nord-atlantice de anul trecut, după invazia rusă în Ucraina.

Turcia a pus condiții de la bun început acuzând Finlanda și Suedia că găzduiesc peste 100 de „teroriști kurzi” și cerând extrădarea acestora.

În ultima vreme, însă, criticile s-au îndreptat în special împotriva Suediei, mai ales după ce, la un protest organizat cu acordul Poliției, lângă ambasada Turciei în Suedia, un extremist de dreapta a ars un exemplar din Coran.

Acest discurs a determinat Finlanda să vorbească despre o posibilă detașare de Suedia, în drumul spre NATO.

Ministrul finlandez de Externe a declarat pentru Reuters că „este nevoie de o pauză înainte de a reveni la discuţiile în trei”.

Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a cerut, însă, Turciei să nu blocheze exitinderea Alianței.

Stoltenberg spune că 28 din cele 30 de țări NATO și-au dat deja acordul în parlamentele naționale. „Şi, desigur, îi rog pe aliaţii rămaşi – Ungaria şi Turcia – să accelereze aceste proceduri în parlamentele lor.”

Foto: Shutterstock

Citește și: Ucraina va primi ajutoare militare masive din partea mai multor aliați NATO. Kievul se așteaptă la o nouă ofensivă majoră a Kremlinului