Confidenţialitate

Turcia: A fost reinstituită starea de urgență la Istanbul

Starea de urgență a fost reinstituită la Istanbul.

Poliția a primit întăriri consistente, pentru a contracara eventuale acțiuni ale susținătorilor puciului.

Între timp, aproape 8.000 de polițiști din toată țara au fost demiși. Există suspiciuni că ar avea legături cu lovitura de stat. Cele mai recente date arată că în urma tentativei de răsturnare a regimului Erdogan au murit cel puțin 290 de persoane, iar peste 1.400 au fost rănite în confruntări.

Așadar, autoritățile turce au luat mai multe măsuri după ce au reinstituit starea de urgență la Istanbul. Echipaje ale poliției patrulează înarmate pe străzi, iar șeful poliției a fost instruit să doboare orice elicopter care decolează fără permisiune.

Poliția din Istanbul a primit și întăriri consistente, pentru a contra-cara eventuale acțiuni ale susținătorilor puciului. Azi-noapte au avut loc mai multe ciocniri armate între participanții la tentativa de lovitură de stat și autorități.

Aproximativ 6.000 de oameni au fost reținuți, în legătură cu lovitura de stat eșuată, a anunțat ministrul Justiției de la Ankara. Oficialul a avrtizat că numărul celor arestați va crește.

În același timp, aproape 8.000 de polițiști din Turcia au fost demiși, din cauza presupuselor legături cu tentativa de lovitură de stat, a declarat un înalt oficial de securitate pentru Reuters.

În paralel, mii de susținători ai președintelui Recep Tayyip Erdogan au ieșit și azi-noapte în stradă atât la Istanbul, cât și la Ankara. Liderul turc a cerut din nou introducerea pedepsei cu moartea, astfel încât cei vinovați pentru lovitura împotriva statului să plătească. Și premierul Turciei Binali Yildirim le-a promis manifestanților că vinovații vor plăti pentru acțiunea lor. Apoi le-a mulțumit că au ieșit în stradă pentru a apăra democrația.

Pe de altă parte, analiștii estimează că turismul în Turcia va fi grav afectat în perioada următoare. De altfel, toate zborurile între Statele Unite și Turcia au fost interzise până la 1 septembrie. Administraţia americană de Aviaţie a decis că nicio companie aeriană, fie ea americană sau străină, nu are voie să zboare în State din Turcia, nici direct, nici via o ţară terţă.