Turcia: A doua seară de proteste împotriva rezultatului referendumului

 

A fost a doua seară consecutivă de proteste în Turcia: mii de oameni au ieșit în stradă pentru a contesta rezultatul referendumului de duminică, grație căruia președintele Erdogan capătă puteri sporite.

”Hoțule” și ”criminalule” – s-a strigat la adresa liderului de la Ankara în orașe precum Istanbul, Izmir și Eskișehir.

Între timp, Înalta Comisie Electorală anunţă că va analiza plângerile privind rezultatele referendumului.     Există suspiciuni că 2 milioane și jumătate de voturi au fost fraudate.

Mii de turci au ocupat pentru a doua noapte consecutivă străzile din marele oraşe turceşti pentru a protesta faţă de rezultatele referendumului.

În Istanbul, protestatarii au scandat ”hoţule, criminalule, Erdogan” şi au acuzat de partizanat politic Înalta Comisie Electorală – cea care a validat rezultatul.

Protestatarii au criticat dur decizia autorităţilor electorale de a accepta inclusiv buletine de vot neştampilate.

Confruntată cu aceste critici, Înalta Comisie Electorală anunţă că va evalua toate plângerile, inclusiv solicitările de anulare depuse de opoziţia din Turcia.

Observatorii internaţionali au anunţat că până la 2,5 milioane de voturi ar fi putut să fie manipulate, însă președintele turc a respins vehement aceste acuzații.

    Amintim, 51,4% dintre alegătorii turci au susţinut la urne acordarea de puteri sporite pentru Recep Tayyip Erdogan.

 

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS