Confidenţialitate

Turcia: 6 sate evacuate, iar altele sunt pregătite de evacuare în urma incendiilor din Çanakkale | VIDEO

Situație gravă în urma incendiilor izbucnite în regiunea Çanakkale din Turcia: au fost evacuate 6 sate, altele au fost pregătite pentru evacuare. Au fost evacuate, preventiv, și spitalul de stat din zonă și un campus studențesc. Temporar, traficul maritim prin strâmtoarea Dardanele a fost suspendat ca urmare a incendiului. Și ministerul român de Externe a transmis o alertă de călătorie.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Provincia Çanakkale este o destinație turistică populară care găzduiește situl ruinelor antice din Troia. Flăcările au făcut prăpăd în apropierea satului Kayadere, situat în centrul acestei regiuni. S-a decis evacuarea pentru 6 sate.

A urmat încă unul, anunță presa locală. În alte câteva populația a fost pregătită pentru o eventuală plecare în caz de urgență. Incendiul s-a extins pe o suprafaţă de peste 15 kilometri pătraţi. Au intervenit avioane, elicoptere, utilaje de construcţii şi peste 1000 de membri ai echipajelor de urgență.

Un campus universitar, cu mai multe cămine, a fost evacuat – la fel și spitalul de stat din Çanakkale, ca măsuri preventive.

Autoritățile au cerut populației să nu folosească autostrada Çanakkale-İzmir decât dacă au o urgență. Traficul maritim a fost suspendat pentru scurt timp în strâmtoarea Dardanele din nord-vestul Turciei, rută maritimă pentru navele care călătoresc între Europa şi Asia.

Mai multe nave au fost oprite temporar în afara zonei navigabile. Navele mari au așteptat trecerea până dimineață.

Turcia încearcă să își modernizeze serviciul de stingere a incendiilor după ce a fost afectată în 2021 de incendii distructive de-a lungul coastelor sale de sud și de vest. Flăcările au devastat peste 200.000 de hectare de pădure și au ucis cel puțin nouă persoane acum doi ani.

Președintele Recep Tayyip Erdogan a fost apoi puternic criticat pentru modul în care a fost gestionată criza.

Sursa colaj foto: Twitter / ENDi

Citește și: Incendiu la un depozit de carburant şi material lemnos din județul Mureș