Turcan, despre CCR: O instituţie care veghează la respectarea legii îndeamnă, printr-o decizie, la sfidarea legii

Vicepremierul Raluca Turcan a numit drept “înfiorătoare” recenta decizie a prin care amenzile aplicate în perioada stării de urgenţă au fost declarate neconstituționale.

“Să ştiţi că în această situaţie, folosită în mod iresponsabil de nişte politruci care până acum în Parlamentul României au blocat tot ce a fost bun pentru populaţia României, s-a ajuns tot din cauza blocajelor permanente cu care a trebuit să ne confruntăm de la preluarea guvernării. Nu uitaţi că am ajuns să se conteste legalitatea amenzilor, pentru că decizia CCR a fost una, pur şi simplu, înfiorătoare. Adică, o instituţie care veghează la respectarea legii îndeamnă printr-o decizie la nerespectarea legii. Şi culmea este că această măsură de sfidare a legii a fost pe aceeaşi linie, la unison, cu punctul de vedere al PSD-ului. Deci, indiferent că ar trebui să nu mai facem această diferenţiere între, cum să spunem, PNL care este la guvernare şi PSD care este în opoziţie, din nefericire, decizia Curţii Constituţionale a fost la unison cu linia politică a PSD-ului şi a generat o întârziere care, după aceea, adversarii politici au pus-o tot în cârca noastră”, a declarat oficialul guvernamental.
Potrivit Ralucăi Turcan, deciziile CCR au generat o întârziere pe care adversarii politici ai actualei guvernări “au pus-o în cârca” PNL.
Vicepremierul a denunțat “şicanele” pe care PSD le face la adresa Guvernului şi care “par fi deranjante” sunt, de fapt, oportunităţi pentru ca actuala putere să prezinte măsurile pe care le-a luat.
Curtea Constituţională a admis sesizarea Avocatului Poporului şi a decis că OUG 34/2020, prin care a fost majorat cuantumul sancţiunilor aplicate în timpul stării de urgenţă, încalcă legea fundamentală.

“În ceea ce priveşte Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.34/2020 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.1/1999, Curtea constată că aceasta a fost adoptată cu încălcarea art.115 alin.(6) din Constituţie, întrucât prin conţinutul său normativ a vizat restrângerea exerciţiului unor drepturi şi libertăţi fundamentale (dreptul de proprietate, dreptul la muncă şi protecţie socială, dreptul la informare, libertatea economică)”, a stabilit CCR.

Raluca Turcan a adăugat că le poartă tot respectul românilor care au respectat regulile în perioada stării de urgenţă şi pe care îi consideră “nişte eroi”.

“Am tot respectul pentru românii care au respectat regulile în perioada stării de urgenţă. Toţi cei care au ţinut cont de măsurile de protecţie pentru binele societăţii româneşti sunt nişte eroi. Ei, alături de toţi cei care au pus umărul la ajutorarea celor care s-au confruntat cu probleme şi, în acelaşi timp, la identificarea de soluţii pentru a trece cu bine peste această perioadă de criză”, a menţionat Turcan.

Pe de altă parte, vicepremierul a condamnat faptul că sunt şi români care au manifestat pentru nerespectarea regulilor aferente stării de alertă sau care dau dovadă “de sfidare” faţă de aceste reguli, punând în pericol persoane din jur şi încălcându-le dreptul la sănătate. “Vreau să spun că Guvernul din care fac parte respectă deopotrivă şi libertatea de exprimare, dar şi dreptul la sănătate”, a transmis Raluca Turcan.

Ea a adăugat că a fost revoltată de imagini cu oameni care erau în autobuze fără a respecta măsurile de protecţie. “Solicit şi vom urmări aplicarea legii pentru toţi cei care îndeamnă la nerespectarea legii, pentru toţi cei care sfidează măsurile pentru sănătatea celor din jur şi pentru sănătatea întregii populaţii”, a declarat Turcan.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS