Confidenţialitate

Tunisia va ridica un zid de nisip la frontiera cu Libia

Guvernul tunisian a anunţat  că va construi un zid de nisip de-a lungul graniţei Tunisiei cu Libia, pentru a “stopa ameninţarea teroristă”, relatează Le Monde în pagina electronică.

 

Zidul  va avea o înălţime de doi metri şi va fi construit între oraşele Ras Jedir, la malul mării, şi Dehiba, în sud, a anunţat premierul tunisian Habib Essid pentru postul de radio ShemsFM.

 

Zidul va fi finalizat înainte de sfârşitulacestui an, se va întinde doar pe 168 de kilometri din cei 450 de graniţă dintre Tunisia şi Libia.

Măsura a fost luată la 12 zile de la atentatul de la Sousse, soldat cu moartea a 38 de persoane.

 

Autorul atentantului de la Sousse, Seifeddine Rezgui, în vârstă de 23 de ani, s-ar fi antrenat în tabere teroriste din Libia, potrivit unor surse din cadrul serviciilor de securitate tunisiene. Un alt atac terorist, comis în martie la Muzeul Bardo din Tunis, s-a soldat cu 22 de morţi.

 

Ambele incidente teroriste au fost revendicate de reţeaua teroristă Stat Islamic.

 

Libia este în anarhie după înlăturarea de la putere a regimului Muammar Kadhafi, în anul 2011. Partea de est a ţării – inclusiv oraşele Adjabiya şi Benghazi – se află sub controlul Administraţiei recunoscute de comunitatea internaţională. Periferia oraşului Benghazi, cartiere ale oraşului Sirt, oraşele Nofilia şi Derna, situate în nordul ţării, sunt ocupate de reţeaua teroristă Stat Islamic, în timp ce partea de vest a ţării este sub controlul unor miliţii islamiste.