Confidenţialitate

TUI: Spania este “destul de plină”, turiștii se pot orienta spre alte țări

Turiștii se pot orienta spre destinații cum ar fi Bulgaria și Republica Capului Verde (în largul coastelor Africii de Vest) dacă vor să evite prețurile ridicate din destinațiile spaniole aglomerate, a afirmat joi directorul general al grupului de turism european TUI, Fritz Joussen, transmite Reuters.

Spania a încheiat primul semestru din 2017 cu o cifră record de 36,4 milioane turiști străini, cu 11,6% mai mulți față de perioada similară din 2016. Potrivit experților, creșterea înregistrată de Spania ca destinație turistică s-a datorat situației politice și de securitate din țări precum Tunisia, Egipt sau Turcia, principalii săi competitori, în special pe durata sezonului estival.

În Spania s-a dezvoltat o veritabilă “turismofobie”, în locurile invadate de vizitatori străini. Polemica a izbucnit la sfârșitul lunii iulie, când patru persoane cu cagule au obligat un autocar cu turiști din Barcelona să se oprească, i-au tăiat pneurile și au scris pe parbriz sloganul “turismul ucide cartierele”. Mulți spanioli se plâng de faptul că străzile sunt mereu pline, că afacerile tradiționale dispar, dar și de comportamentul turiștilor sau de prețurile în creștere din sectorul imobiliar

“Spania este destul de plină. Anul trecut a fost un record de turiști și anul acesta va fi un nivel similar”, le-a spus jurnaliștilor Fritz Joussen după publicarea rezultatelor financiare ale TUI.

Majoritatea spaniolilor sunt încântați de turiști deoarece ei furnizează locuri de muncă și sprijină economia. Dar, cum prețurile au crescut în Spania din cauza majorării cererii, alte destinații accesibile ar trebui luate în considerare, a explicat Joussen.

Acesta a adăugat: “dacă cererea este foarte ridicată, prețurile sunt ridicate iar alte destinații profită deoarece sunt mai accesibile, iar asta este ceea ce se întâmplă chiar acum”.

În ultimii ani, britanicii au reprezentat cel mai mare procentaj de turiști străini în Spania, iar tendința se menține, în pofida incertitudinilor cauzate de Brexit.

Dar prețurile mai ridicate îi afectează în special pe turiștii britanici, care se confruntă cu majorarea costului vacanțelor din cauza deprecierii lirei în urma votului privind ieșirea țării din UE.

“Inițial am văzut o slăbire a cererii dar acum e solidă, ceea ce înseamnă că oamenii s-au obișnuit cu prețurile mai ridicate”, a apreciat Joussen referindu-se la clienții britanici.

El a adăugat că probabil TUI nu va reduce anul viitor capacitatea pentru Turcia, deoarece revine cererea pentru această destinație. De asemenea, TUI ar putea adăuga Tunisia pe lista destinațiilor sale dar încă nu a fost luată nicio decizie. Rivala Thomas Cook intenționează să reia sejururile în Tunisia.

Spania a încheiat anul 2016 cu o cifră record de 75,6 milioane turiști străini, cu 10,3% mai mulți față de anul anterior și peste estimările Guvernului. Cei mai mulți vizitatori străini au fost din Marea Britanie — 17,8 milioane.

Turismul are un aport de 11% la Produsul Intern Brut al Spaniei, conform datelor Institutului Național de Statistică.