Tudose: Creşterea economică anunţată pe acest an a fost de 5,2%; ne cerem scuze că o vom depăşi şi va fi mai mare

Premierul Mihai Tudose a declarat, luni, în Parlament, după ce liberalii i-au solicitat să explice situaţia actuală a economiei româneşti, că cifrele prezentate de organismele interne şi internaţionale arată realitatea economică din România, reafirmând că cifra de 5,2% anunţată ca şi creştere economică va fi depăşită. Tudose a ţinut să răspundă acuzaţiilor liberalilor referitoare la lipsa autostrăzilor şi a afirmat că o comparaţie între ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, şi fostul deţinător al acestui portofoliu Ludovic Orban este inutilă, pentru că „nu se poate compara ceva cu zero”.

„De fiecare dată când PSD a fost la guvernare, a adus bunăstare şi o economie solidă. O spun cifrele, şi nu cifrele de la PSD, ci cifrele de la organisme respectate interne şi internaţionale. Creşterea economică de 5,8%, cea mai mare din uniunea Europeană, cred că nu o contestă nimeni. Dacă asta spune că o economie nu merge, explicaţi dumneavoastră vă rog. Acesta este cel mai bun indicator al bunului mers al economiei reale, dar şi a fezabilităţii politicilor economice promovate. (…) Creşterea economică anunţată şi asumată în proiecţia de buget pe acest an a fost de 5,2%. Ne cerem scuze că o vom depăşi şi va fi o creştere economică mai mare”, a declarat premierul în plenul Parlamentului.

Mihai Tudose a precizat că doar în luna iulie investiţiile au fost de 2,4 miliarde de lei, dublul mediei lunare din primul semestru şi cu 33% mai mare faţă de luna similară a anului trecut, aceasta fiind o certitudine că investiţiile publice vor contribui şi în acest an la creşterea economică”, a spus şeful Executivului.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Totodată, referitor la reproşurile pe care liberalii le-au adus Guvernului legate de lipsa manulelor pentru elevii de clasa a V-a, Tudose a reafirmat că este vina Executivului tehnocrat, fiind obligaţi să aplice deciziile luate de aceştia anul trecut. Premierul a mai spus, referitor la lipsa autostrăzilor, că o comparaţie între actualul ministrul al Transporturilor şi Ludovic Orban, fost deţinător al acestui portofoliu, este „inutilă” pentru că „nu se poate compara ceva cu zero”.

„Deficitul la opt luni este de minus 0,77, faţă de asumatul de 2,95. Datoria publică este 37%, cea mai mică pe locul trei, la premianţi în UE. Marja maximă e de 60%. Pilonul II – am declarat cu toţii că nu ne atingem de el. Banii rămân acolo. Manualele de clasa a V-a, mă bucur că aveţi o îngrijorare. Toate nebuniile pe care, sau o parte din nebuniile, care este obligat Ministerul Educaţiei să le implementeze au fost stabilite anul trecut. Inclusiv celebrul manual de sport. Vă mulţumim şi pe această cale pentru acest lucru. O comparaţie cu anul trecut este sublimă – acum vorbiţi de manual de clasa a V-a, anul trecut nu vorbeaţi de niciun manual, pentru că nu era gata niciunul. Comparaţia Cuc-Orban este inutilă, fiindcă nu poţi să compari ceva cu zero. Nu am mers niciunul dintre noi pe autostrada Orban. Nu ştiu de ce, dar nu am găsit-o. Plângeţi pe tema celor care au plecat din ţară. Aţi folosit o cifră – 200.000, de fapt e mai mare. Pe guvernarea Cioloş”, a conchis Tudose.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS