Tudorel Toader mai face un pas spre modificarea Codurilor Penale prin OUG

Ministrul Justiției se gândește să ignore tot ce a schimbat comisia Iordache în ultimul an, în Parlament, în Codurile Penale. Tudorel Toader spune că ar da doar o ordonanță de urgență  prin care să revină la ce a propus el însuși să se modifice în cele două Coduri, în 2017.

Atunci pricipala modificare era aceea că șoferii care consumau alcool după ce făcuseră un accident ar fi urmat să fie pedepsiți cu închisoaea. Se propunea, de asemenea, schimbarea modului de aplicare a legii penale mai favorabile, recuzarea procurorilor și definirea infracțiunii continuate. Nimic care să atingă însă punctele sensibile din discuțiile cu Bruxelles-ul.

Ministrul spune că numai astfel poate justifica urgența și respecta deciziile Curții Constituționale pentru care el însuși a votat în trecut.

„Analizăm să vedem în ce măsură reluăm proiectele de anul trecut (proiectele pentru modidficarea Codului Penal și a Codului de Procedură Penală inițiate de Guvern și trimise în Parlament, n.red.) pentru că există jurisprudența Curții Constituționale încă din 2009 care spune așa: se justifică urgența adoptării unei ordonanțe de urgență în vederea transpunerii unei directive europene pentru evitarea procedurii de infriegement. Aproape ne putem întoarce la ceea ce am propus anul trecut de la Ministerul Justiției”, a anunțat Tudorel Toader.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Amnistia rămâne însă „cartoful fierbinete” în Guvern și în coaliție. Până la decizia PSD de duminică în privința asumării fățișe a unei astfel de schimbări în lege, ministrul Justiției a evitat azi să deschidă subiectul.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Potrivit unor surse guvernamentale, Tudorel Toader nu ar fi dispus să inițieze o ordonanță de urgență pentru amnistie și grațiere. În acest caz, Ministerul Justiției ar urma să își dea doar avizul, iar inițiativa să aparțină altui ministru.

Sursa foto: Guvernul României