Confidenţialitate

Trupe rock care dăinuie în timp (P)

Există câțiva rockeri care continuă să ne impresioneze prin modul în care au devenit niște legende ale scenei muzicale. Încă realizează concerte impresionante și pur și simplu, refuză să predea ștafeta.

Trupele enumerate mai jos au mai mult de 80% din membrii lor originali și sunt pe val în ritmuri de rock.

În ciuda faptului că a fost inactivă peste 20 de ani, Guns N’Roses încă umple la maxim stadioane, în toată lumea, iar cererea pentru arta lor muzicală rămâne extrem de mare. Discografia lor conține șase albume, dintre care doar trei includ muzica membrilor trupei originale, adică toate hiturile care i-au făcut celebri și pe care le ascultăm și astăzi pe multe posturi de radio. Există o mulțime de fani Guns N ’Roses în lume, iar unii dintre aceștia sunt cinematografi care iubesc atât de mult muzica lor, încât au obținut licența pentru a fi introdusă în filmele lor. You’re crazy, una dintre cele mai subevaluate piese de pe aclamatul album de debut GNR Appetite for Destruction, apare pe coloana sonoră a Gone Baby Gone, în regia lui Ben Affleck. Nu există dovezi că această melodie a devenit mai populară după aceea, dar faptul în sine reprezintă un exemplu de „există un moment potrivit și un scop pentru orice” – orice creat de Guns N ’Roses. De asemenea, sunt mulți fani ai acestei formații care au ca profesie design-ul de jocuri precum pokerul și au introdus legendara trupă în această lume. Slotul video Guns N ’Roses nu duce lipsă de grafică inovatoare și efecte sonore minunate. Animațiile sunt și ele frumoase, jocul se desfășoară într-un ritm armonios și cu accente rock. Fanii unei trupe rock bune sunt peste tot și de aceea, una dintre influențe se resimte cel mai puternic în crearea de accesorii și piese de vestimentație cu numele lor și simbolurile specifice.

Comunitatea de fani a formației Aerosmith se numește „The Blue Army”, iar artiștii înșiși au inventat acest nume. „Blue” reprezintă culoarea blugilor și a jachetelor din denim pe care le poartă majoritatea fanilor. Termenul „army” a fost folosit datorită loialității fanilor, comportamentului tenace și totodată entuziast. Aerosmith a câștigat porecla „băieții răi din Boston” și  titlul de „cea mai mare trupă de rock and roll din America”. S-a lansat în 1970 la Boston, Massachusetts, formula inițială avându-i pe Joe Perry (chitarist), Tom Hamilton (basist), Steven Tyler (vocalist/pianist/), Joey Kramer (baterist) și Ray Tabano (chitarist). Știind cât de faimoasă a fost și încă este această trupă, este greu de crezut că ar fi putut să aibă vreun eșec în carieră. Și totuși, în 1985 a apărut albumul intitulat „Done with Mirrors”, care nu a provocat niciun ecou. Dar, din fericire, a venit apoi și momentul pentru o revenire majoră cu „Permanent Vacation”. Chiar și până în prezent, Aerosmith este cea mai bine vândută trupă de rock americană din toate timpurile. A vândut peste 70 de milioane de albume în SUA, iar la nivel mondial, acest număr sare la peste 150 de milioane.

Mulți spun că nu există Queen fără Freddie Mercury, dar adevărul e că nu este vorba despre trupă, ci despre muzică, iar în acest sens există moștenirea lăsată de regretatul solist. Și singurul care poate să mențină Queen la rangul de regină a trupelor rock este Adam Lambert, care a început un turneu ca înlocuitor în 2014. Este de la sine înțeles că nu va mai exista niciodată un alt Freddie Mercury, nu în această viață, dar este minunat să vedem că, chiar și la bătrânețe, trupa încearcă să împărtășească acestei generații ceea ce a creat unul dintre cei mai importanți soliști vocali din istoria rock. Având în vedere sunetul unic și popularitatea lor de durată, nu este deloc surprinzător faptul că formația, în formula originală, a doborât unele recorduri la vremea lor. Conform Guinness Book of World Records, aceasta deține recordul pentru cel mai longeviv club de fani din lume format în jurul unui grup rock, precum și pentru hitul preferat din Marea Britanie din toate timpurile, Bohemian Rhapsody. Un alt record a fost doborât prin albumele lor, care au petrecut mai mult timp în topurile albumelor din Marea Britanie decât ale oricărei alte trupe sau oricărui alt artist.

Foto:  Pexels