Confidenţialitate

Trump deschide summitul NATO cu o declarație dură: „Germania este controlată total de Rusia”

Liderul de la Casa Albă a explicat în timpul unui mic dejun cu secretarul general al Alianței, că Statele Unite nu mai sunt dispuse să suporte peste 75 la sută din cheltuielile de apărare ale celor 29 de aliați, în timp ce Germania și alte state aeuropene fac afaceri cu Rusia și astfel bagă în buzunarul Federației miliarde de dolari pentru gazul primit.

Încă de la primele declarații făcute de președintele Donald Trump, este evident că tema principală a summitului va fi cât și cu ce contribuie fiecare dintre aliați la securitatea comună.

Liderul de la Casa Albă este extrem de supărat că Germania refuză să crescă cheltuielile pentru Apărare la 2 la sută din produsul său intern brut, așa cum au făcut alte 8 state NATO.

Statele Unite cheltuiesc 4,2 la sută din PIB pentru apărare, din care peste 4 miliarde de dolari anual, pentru securitatea aliaților europeni.

Donald Trump spune că Germania este prizoniara Rusiei, că este total controlată de Federația, din cauza gazoductelor Nord Stream.

Aproximativ 55 miliarde de metri cubi de gaze ar urma să ajungă în fiecare an în Germania, direct, ocolind Polonia, statele Baltice şi Ucraina.

Președintele Statelor Unite acuză Germania că în timp ce americanii plătesc pentru securitatea sa, Germania plătește miliarde Rusiei chiar în timp ce comunitatea occidentală o sancționează pentru anexarea Crimeei și amenințările la adresa Europei.

În replică, ministrul apărării german, Ursula von der Leyen , a declarat în această dimineață că „Germania nu este prizoniera politicii ruseşti, iar canalele de comunicare între ţări sau alianţe şi oponenţi trebuie menținute deschise”.

După aceste contre între doi dintre cei doi aliați, secretarul general al Alianței a fost întrebat cum a fost micul dejun cu Donald Trump.

Jens Stoltenberg a răspuns cu o glumă, spunând că fructele au fost bune.

Apoi, a explicat că, de când Trump se află totuși la Casa Albă, SUA au crescut cheltuielile de apărare a Europei cu 40 la sută.