Trump critică din nou ţările europene pentru contribuţiile reduse la bugetul NATO

Președintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, reia criticile la adresa ţărilor europene membre NATO privind contribuţia acestora la bugetul Alianţei Nord Atlantice.

“NATO – foarte incorect pentru Statele Unite” – a scris pe Twitter preşedintele American, unde a publicat şi un graphic cu alocările fiecărui stat.

Danemarca este ţara cu contribuţia cea mai mică – scrie Donald Trump. Doar 1,3 % din produsul intern brut al acestei ţări merge către bugetul NATO.

Criticile la Groenlandei vine în contextul în care aceasta a refuzat propunerea preşedintelui American de a cumpăra Groenlanda.

Preşedintele Trump aminteşte că doar 8 din cele 28 de ţări europene alocă 2 % din PIB pentru apărare. Printre acestea – se află şi România.

Preşedintele American scrie pe Twitter că – cităm – „Datorită mie, aceste țări au fost de acord să plătească cu o sută de miliarde de dolari mai mult – dar totuși sunt departe de ceea ce ar trebui să plătească pentru incredibila protecție militară oferită”.

De-altfel, după recenta vizită la Casa Albă, preşedintele Iohannis a declarat că Donald Trump consideră că şi 2% din PIB este puţin pentru înzestrarea Aliantei Nord Atlantice.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS