Trump afirmă că are dreptul să dezvăluie Rusiei „fapte” legate de terorism sau siguranţa zborurilor

Preşedintele american Donald Trump a părut să admită marţi că a dezvăluit informaţii clasificate Rusiei, după ce trei înalţi oficiali din administraţia SUA – consilierul pentru Securitate Naţională H.R. McMaster, consilierul adjunct pentru Securitate Naţională Dina Powell şi secretarul de Stat Rex Tillerson – au fost mobilizaţi să respingă zvonurile.

Washington Post a dezvăluit  că preşedintele Donald Trump s-a lăudat cu informaţii clasificate în întâlnirea cu ministrul rus de Externe Serghei Lavrov şi ambasadorul rus Serghei Kisliak, oferind acestora detalii care ar putea să expună sursa informaţiilor şi modul în care au fost colectate o serie de date despre ISIS.

Informaţiile dezvăluite de Trump în întâlnirea cu ministrul Lavrov şi ambasadorul Kisliak se referă la un complot al Statului Islamic.

Ameninţarea era legată de folosirea laptopurilor în avioane. Un aliat apropiat, care-şi păzeşte atent secretele, a furnizat această informaţie, considerată atât de sensibilă încât oficialii americani nu au împărtăşit-o larg în cadrul guvernului SUA.

Preşedintele SUA are dreptul să declasifice informaţii, astfel că decizia de a le transmite Moscovei nu a fost ilegală. Decizia este, însă, controversată, pentru că SUA primiseră informaţiile de la un partener crucial, în baza unui acord extrem de delicat.

Ca preşedinte, am vrut să împărtăşesc cu Rusia (la o întrevedere programată public la Casa Albă), ceea ce am dreptul să fac, fapte care ţin de terorism şi de siguranţa zborurilor. Motive umanitare, plus că vreau ca Rusia să îşi intensifice mult lupta împotriva ISIS&terorismului”, a scris Donald Trump pe Twitter.

Pe de altă parte, Kremlinul a descris drept o „prostie completă” informaţiile potrivit cărora preşedintele american Donald Trump a divulgat informaţii clasificate în cursul unei întâlniri cu oficiali ruşi, relatează Reuters.

“Nu este un subiect pentru noi, este ultima prostie. Nu vrem să avem nimic de-a face cu această prostie. Este o prostie completă, nu un subiect care să fie negat sau confirmat”, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Între timp, o purtătoare de cuvânt a Ministerului de Externe de la Moscova a sfătuit oamenii să nu citească presa de peste Ocean.

 

Un parlamentar german de rang înalt şi-a exprimat îngrijorarea faţă de faptul că preşedintele Donald Trump ar fi putut divulga  unor oficiali ruşi informaţii clasificate despre gruparea jihadistă Statul Islamic, relatează The Associated Press.

Burkhard Lischka, un membru al Comisiei pentru supravegherea serviciilor de informaţii din cadrul Parlamentului german, a notat că Trump are acces la ”informaţii exclusive şi extrem de sensibile, inclusiv în domeniul luptei împotriva terorismului”.

Parlamentul social-democrat a subliniat că, dacă preşedintele american ”dă informaţii altor guverne după cum doreşte el, atunci Trump devine un risc la adresa securităţii întregii lumi occidentale”.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS