Confidenţialitate

Tribunalul Constanta explică de ce Mircea Băsescu trebuie să rămână în închisoare

Tribunalul Constanţa consideră că nu există indicii temeinice că pedeapsa cu închisoarea executată de Mircea Băsescu şi-a atins scopul şi că o continuare a executării acesteia ”reprezintă soluţia oportună şi legală pentru a exista certitudini că persoana în cauză se va redresa, va dobândi un ansamblu de valori morale şi sociale necesare pentru evitarea în momentul părăsirii locului de deţinere a săvârşirii altor infracţiuni”, se arată în motivarea instanţei care a respins cererea de eliberare condiţionată formulată de fratele fostului preşedinte.

Potrivit motivării Tribunalului Constanţa, Mircea Băsescu a avut un comportament adecvat pe timpul executării pedepsei, nu este recidivist, nu a fost sancţionat, a fost recompensat o dată şi a continuat să participe la activităţi lucrative şi educaţionale în Penitenciarul Poarta Albă, unde este încarcerat.

Instanţa consideră că Mircea Băsescu putea solicita eliberarea condiţionată pentru că a îndeplinit fracţia prevăzută de lege. Astfel, el trebuia să execute efectiv 487 de zile (câştigate sau efectuate) pentru a cere acest lucru. Tribunalul Constanţa notează că Mircea Băsescu a executat 238 zile de închisoare efectiv, a avut un câştig de 30 zile ca urmare a muncii prestate, a stat în arest preventiv 371 de zile, efectuând în total 639 de zile.

Tribunalul notează că perioada petrecută de Mircea Băsescu în arest la domiciliu, de şapte luni, este luată în considerare la fracţia legală prevăzută pentru eliberarea condiţionată, dar instanţa este cea care apreciază dacă perioada executată este suficientă.

Tribunalul Constanţa precizează că perioada din pedeapsă executată de Mircea Băsescu până în prezent nu este suficientă pentru a se concluziona asupra perspectivelor de reintegrare socială a acestuia

“Având în vedere durata de pedeapsă executată până în prezent, perioada în care petentul a fost autorul unui comportament corespunzător, se constată că această perioada nu este suficientă pentru a se concluziona asupra perspectivelor de reintegrare socială a condamnatului. Pentru a se statua asupra caracterului temeinic şi serios al îndreptării condamnatului, în scopul evitării ca un astfel de comportament să fie relevat numai pro causa, continuarea executării pedepsei reprezintă soluţia oportună şi legală pentru a exista certitudini că persoana în cauză se va redresa, va dobândi un ansamblu de valori morale si sociale necesare pentru evitarea în momentul părăsirii locului de deţinere a săvârşirii altor infracţiuni şi totodată pentru integrarea corespunzătoare în colectivitatea de care, în prezent, este izolat”, se mai arată în motivare.

Conform sursei citate, Tribunalul consideră că Mircea Băsescu trebuie să rămână în continuare în executarea pedepsei, precizându-se că nu există indicii temeinice că pedeapsa aplicată acestuia şi executată până în prezent şi-a atins scopul.