Confidenţialitate

Tribunalul București explică de ce falsul medic italian este menținut în arest preventiv

Tribunalul București arată, în motivare, că au menținut arestul preventiv pentru falsul chirurg Matteo Politi, deoarece faptele sale au adus atingere prestigiului profesiei de doctor și au creat nesiguranță în rândul cetățenilor, mai ales pentru că a fost mediatizat intens cazul italianului.

În motivarea deciziei de respingere a cererii de eliberare din arestul preventiv formulate de Matteo Politi, magistrații Tribunalul București precizează că decizia din primă instanță este întemeiată, deoarece „în cauză există suspiciunea rezonabilă că inculpatul a comis fapta de care este acuzat”.

Instanța arată, totodată, că sunt suspiciuni că falsul chirurg italian s-a folosit de o identitate falsă, a indus in eroare persoanele vătămate, cu privire la calitatea sa de medic specialist în chirurgie plastică și estetică, de medic cu drept de practică în România, efectuând asupra pacienților intervenții pentru a încasa bani în mod injust.

Totodată, în documentul menționat se mai arată că Politi ar fi indus în eroare medici, determinând astfel încheierea unor contracte de prestări servicii, pentru care ar fi încasat o sumă de bani ce reprezenta chiria pentru trei luni pentru un spațiu medical.

De asemenea, faptele lui Politi ar fi creat și nesiguranță în rândul persoanelor care sunt nevoite să apeleze la medici.

„Prin modul de comitere al faptei, inculpatul a adus atingere prestigiului profesiei de doctor, care este o profesie respectabilă în România și a creat nesiguranță în rândul cetățenilor care au incertitudini în ceea ce privește autenticitatea medicilor la care au apelat sau vor apela. (…) Tribunalul consideră că faptele presupus săvârşite de inculpat sunt de natură să provoace o puternică rezonanţă în cadrul societăţii, mai ales în contextul în care suspiciunile cu privire la calitatea de medic au ajuns în lumea mediatică și au condus la ridicarea unor dubii cu privire la activitatea medicală în general”, mai spun magistrații.

În concluzie, magistrații Tribunalului București precizează că arestul preventiv este necesar pentru proces, iar o măsură mai blândă nu ar fi suficientă.

Procurorii au pus în mișcare acțiunea penală față de falsul chirurg italian Matteo Politi, el fiind acuzat de înșelăciune în formă continuată și simplă și de exercitarea fără drept a profesiei de doctor. În privința infracțiunii de înșelăciune, italianul e acuzat că a păgubit două persoane, spunându-le că este proprietarul unei clinici private şi că le poate închiria un spaţiu în cadrul unităţii. Acesta i-a păgubit pe cei doi reclamanţi de o sumă de bani achitată ca garanţie pentru închirierea spaţiului.