Tribunalul Bucuresti decide astazi daca Mircea Basescu va fi arestat preventiv

Fratele președintelui a fost reținut seara trecută.

Mircea Băsescu, fratele președintelui, a fost reținut joi seara de procurorii anticorupție și și-a petrecut noaptea în arestul Poliției Capitalei. Anchetatorii îl acuză de trafic de influenţă pentru că ar fi primit 250.000 de euro în schimbul promisiunii că va interveni pe lângă magistrați în favoarea interlopului Sandu Anghel – zis Bercea Mondial – condamnat la închisoare pentru omor.

Procurorii cer arestarea preventivă a fratelui președintelui, solicitare care va fi judecată astăzi de Tribunalul București. Avocatul lui Mircea Băsescu, Nelu Taşcă, a spus aseară că fratele președintelui nu a făcut nicun fel de declarații în fața anchetatorilor.

Tot pentru 24 de ore a fost reținut și Marian Căpăţână, presupusul intermediar al banilor pe care familia lui Bercea Mondial i-ar fi dat lui Mircea Băsescu.

Tot scandalul a pornit după ce postul de televiziune Antena 3 a făcut publice înregistrări audio-video din care rezultă că fratele preşedintelui, Mircea Băsescu, ar fi primit mită pentru a interveni ca Bercea Mondial să scape de închisoare, iar şeful statului ar fi ştiut despre acest demers.

Audiat la rândul său ieri la DNA, Sandu Anghel a spus (înaintea discuției cu procurorii) că aproape două milioane de euro ar fi ajuns la șefa DNA Laura Codruța Koveși, la președinta Curții Supreme de Justiție Livia Stanciu, dar și la liderul PDL Vasile Blaga.

Mircea Băsescu neagă faptul că ar fi primit bani de la interlopi și susține că înregistrările respective denaturează adevărul, fiind vorba de fragmente scoase din context.

Pentru că numele său apare menţionat în acele înregistrări, președintele Traian Băsescu s-a delimitat ieri de presupusele fapte ale fratelui său. Șeful statului a dat asigurări că niciodată nu a intervenit în favoarea lui Sandu Anghel. Oponenţii săi politici – între care premierul Victor Ponta – i-au sugerat să demisioneze. ‘Demisia lui Traian Băsescu ar fi cea mai mare piedică pusă justiţiei’ – a venit răspunsul Administrației Prezidențiale.