Confidenţialitate

A treia zi de protest al transportatorilor și fermierilor. Protestatarii vor să ajungă la Guvern. La Arad, zeci de utilaje agricole circulă cu 1 km/h pe DN7 | VIDEO

Este a treia zi de protest al transportatorilor și fermierilor la intrările în Capitală. Aceștia vor să ajungă la Guvern pentru a protesta, fiind nemulțumiți de prețul crescut al carburanților, scumpirile polițelor RCA, dar și de taxele de drum.

UPDATE 01:06: 

Prefectul municipiului București va discuta cu protestatarii adunați în Afumați

Astăzi, la ora 14:00, prefectul municipiului București, Rareș Hopincă, va merge să discute cu protestatarii aflați în zona Afumați, potrivit Prefecturii.

UPDATE 12:24:

La Arad, protestatarii se îndreaptă către Nădlac 1. Circulația pe DN7 este serios îngreunat

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Este un protest spontan, în care agricultorii din Nădlac au ieșit în stradă, mai bine spus pe drumul național și merg cu viteză foarte redusă. Ne întoarcem în fața vămii Nădlac ca protest pentru doleanțele noastre. Putem merge până se termină motorina”, a declarat unul dintre protestatari.

„Am ieșit în stradă din cauza disperării. De doi ani de zile fermele sunt în prag de faliment, din cauza deciziilor Guvernului, în care piața a fost dată peste cap. Este instabilitate foarte mare din cauza cerealelor care intră în țară și sunt produse sub prețul de cost față de ce se produce în Uniunea Europeană”, a spus un fermier aflat la protest.

Aproximativ 50 de utilaje agricole sunt pe drum către punctul de trecere a frontierei de pe DN 7. În județul Arad, protestatarii vor întoarce vehiculele chiar în zona punctului de trecere a frontierei. Circulația către Nădlac 1 pe DN7 este serios îngreunată.

Protestatarii circulă cu un kilometru la oră, tocmai pentru a îngreuna circulația. Un alt grup de protestatari circulă foarte încet pe tronsonul care leagă orașul Nădlac de urcarea pe autostrada A1 în zona punctului de trecere a frontierei Nădlac 2, tot cu scopul de a îngreuna circulația.

Știrea inițială

Polițiștii și jandarmii au făcut filtre la intrările dinspre Chiajna si Afumați și le interzic accesul din cauză că nu au autorizație.

Ieri seară, transportatorii și fermierii au forțat intrarea în Capitală în dreptul localitatii Chiajna cu tractoarele și au avut loc ciocniri cu forțele de ordine.

Sunt așteptate manifestări și astăzi, astfel încât poliția e în alertă, a spus la Europa FM, prefectul Capitalei Rares Hopinca.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„În cursul serii de ieri, persoanele care protestau și în Chiajna, și în zona Afumați s-au retras. Din discuțiile purtate între ei, protestatarii se pregăteau, se organizau să reia protestul în cursul zilei de astăzi. Până la momentul la care vorbim nu există mobilizare consistentă, dar ne așteptăm ca și astăzi să continue activitatea de protest, dar reiterez faptul că există deschidere pentru dialog atât timp cât putem primi o serie de revendicări concrete”, a precizat prefectul Capitalei, Rareș Hopinca.

Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a declarat că organele de ordine nu fac altceva decât să aplice legea.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Poliția, Jandarmeria respectă legea. Noi n-avem altă misiune decât să protejăm Legea cetățeniei și să asigurăm respectul legii și ordinea publică. Ăsta e un beneficiu al tuturor, inclusiv al celor care protestează, transportatorilor care protestează”, a declarat ministrul de Interne, Cătălin Predoiu.

Ieri, la Guvern, au fost mai bine de 4 ore de negocieri între reprezentanți ai transportatorilor și ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, iar negocierile ar urma să fie reluate săptămâna viitoare.

Autori: Ana Stanciu și Ciprian Boițiu

Sursa colaj foto: Inquam Photos / Octav Ganea și Ciprian Boțiu / Europa FM

Sursa video: Ciprian Boițiu / Europa FM

Citește și: Prefectul Capitalei, în contextul protestului transportatorilor și fermierilor: Am invitat o delegație a manifestanților pentru a prezenta în mod concret revendicările | AUDIO