Trei supraviețuitori ai Pogromului de la Iași, decorați de șeful statului

La 75 de ani de la Pogromul de la Iași, trei supraviețuitori au fost decorați de președintele Klaus Iohannis. Marcel Fişel a primit Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Ofiţer, iar Iancu Ţucărman şi Leonard Zăicescu au fost decorați cu Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler. Cei trei au scăpat cu viață din ”trenurile morții”.

 

În iunie 1941, din ordinul mareşalului Ion Antonescu, peste 13.000 de evrei din Moldova şi-au pierdut viața. Mulți au fost bătuți, jefuiți și uciși la secțiile de poliție din Iași. Cei care au scăpat cu viață au fost urcați în două trenuri, supranumite ”trenurile morții”, fiind trimiși către Călărași și Podu Ilioaiei.

 

Bărbați, femei și copii, bătrâni și tineri au fost înghesuiţi în vagoane de marfă, cu ferestrele astupate. În primul tren, au fost urcați 5.000 de evrei, din care au supraviețuit puțin peste 1.000 de oameni. În al doilea tren, au fost îmbarcați 2.700 de evrei; doar 700 au ajuns la destinație în viață.

 

Unul dintre cei care au supraviețuit este Iancu Țucărman. În urmă cu câțiva ani, el povestea într-un interviu acordat cotidianului ”România liberă” că, la vârsta de 19 ani, a fost înghesuit într-un vagon pentru vite, cu bălegar pe jos, fără aer, apă sau mâncare.

 

Din 2004, România comemorează Holocaustul pe data de 9 octombrie.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS