Trei sferturi dintre romani se plang de serviciile medicale din tara

Un nou sondaj Eurobarometru arată că cei mai mulți români au o părere proastă despre calitatea asistenței medicale din țară.

73% dintre românii chestionaţi sunt nemulțumiți de serviciile medicale primite, mult peste media europeană – care este de 27%. Ce înțeleg românii prin asistență medicală de calitate? Medici bine pregătiți, tratamente cre să dea rezultate și respectarea demnității pacientului. Mai puțin de un sfert au menționat și aparatura medicală moderne.

Pe de altă parte, peste două treimi dintre români cred că e foarte probabil ca pacienții să se întoarcă de la spital mai bolnavi decât erau atunci când s-au internat. Însă, atunci când trebuie să dea exemple concrete din viața lor, doar 17 la sută dintre români spun că au avut parte – ei sau membri ai familiei – de un eveniment nedorit din cauza asistenţei medicale primite.

Sondajul a fost realizat la sfârșitul anului trecut, pe un eşantion de aproape 28.000 de subiecţi din Uniunea Europeană, printre care peste 1.000 din România.