Trei sferturi dintre conexiunile de internet fix din România sunt de mare viteză

Trei sferturi dintre conexiunile de internet fix din România permit viteze de peste 100 Mbps, a anunțat, duminică, de Ziua Mondială a Comunicațiilor, președintele ANCOM, Sorin Grindeanu.

În România erau, la finalul anului 2019, 5,3 milioane de conexiuni la internet fix și 12 milioane de conexiuni 4G.

„O veste buna din sectorul telecom: la finalul anului 2019, trei sferturi dintre cele 5,3 milioane de conexiuni de internet fix din Romania permiteau viteze foarte mari, de peste 100 Mbps. Acest lucru s-a văzut, de altfel, și pe parcursul stării de urgență care tocmai s-a încheiat, când rețelele de internet fix din România, bazate în principal pe fibră optică, au susținut cu succes cererea excepțională de trafic”, a declarat președintele ANCOM, Sorin Grindeanu.

Potrivit acestuia, „nicicând în istorie rețelele de comunicații electronice nu au avut un rol atât de important pentru sprijinirea funcționării societății, a nevoilor sociale, educaționale, economice sau de altă natură, ca în ultimele două luni – sa folosim Ziua Comunicatiilor pentru a le multumi si a-i felicita pe cei care au facut posibil acest lucru, de-a lungul timpului.”

Datele statistice integrale privind piața telecom în anul 2019 vor fi publicate de ANCOM săptămânii viitoare.

În raport sunt cuprinse mai multe informații, printre care că la sfârșitul anului 2019 existau 5,3 milioane de conexiuni la internet fix (+4% evoluție anuală), dintre care 3,9 milioane, adică 74%, reprezentau conexiuni de foarte mare viteză.

De asemenea, traficul mediu de internet fix/locuitor a fost de 29 GB/lună, cu 14% mai mult față de anul precedent, iar rata de penetrare a internetului fix la 100 de gospodării a fost de 64% la nivel național în anul 2019, în mediul urban fiind de 75%, iar in mediul rural de 49%.

În ceea ce privește internetul mobil, ANCOM arată că la finalul anului 2019 existau 12 milioane de conexiuni 4G (+16% creștere anuală), reprezentând 61% din totalul de 19,9 milioane de conexiuni active la internet mobil din România.

Traficul mediu de internet mobil/locuitor a fost de 3,7 GB/lună, cu 41% mai mult față de anul precedent.

Sursa foto: ANCOM

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS