Trei poliţişti răniţi. Proteste violente la Paris

Autorităţile franceze au anunţat luni după-amiază că până la trei poliţisti au fost răniţi, inclusiv un ofiţer ce prezintă arsuri grave, în urma violenţelor care au izbucnit între forţele de ordine şi protestatarii mascaţi la un miting organizat de Ziua Muncii la Paris.

Protestatarii au ieşit în stradă pentru a-i contesta pe ambii candidaţi din cursa pentru palatul Elysee, în vreme ce alte mitinguri paşnice se desfăşoară în acelaşi timp în metropola Paris, relatează The Telegraph şi Reuters.

Sute de tineri mascaţi au aruncat cu bombe incendiare spre forţele de securitate, care au răspuns în schimb cu gaze lacrimogene în timpul unui miting în mare parte paşnic din zona centrală a Parisului.

De asemenea, patru tineri au fost arestaţi pentru ”deţinere de arme interzise”.

”Trei ofiţeri au fost răniţi, iar unul este în stare gravă cu arsuri din cauza unor cocktailuri Molotov”, a declarat un poliţist din Franţa.

De asemenea, reprezentanţii sindicatului poliţist au condamnat faptul că protestatarii au ieşit în stradă pentru a distruge lucruri, nu pentru a demonstra paşnic.

Imaginile video i-au suprins pe poliţişti în timp ce înconjurau aproximativ 150 de protestatari violenţi, care au încercat să pertube o demonstraţie paşnică din piaţa Bastillia.

Însă, unii protestatari au continuat să arunce cu bombe incendiare, care au explodat în flăcări pe străzile din Paris.

Parizienii au auzit explozii puternice provocate de artificii în zona centrală a metropolei, iar mai multe magazine au fost vandalizate de protestatarii violenţi.

Aceştia din urmă au distrus inclusiv o staţie de autobuz din Paris.

Peste 9.000 de poliţisti şi soldaţi au fost desfăşuraţi pentru a păstra liniştea la demonstraţiile organizate atât de sindicalişti, cât şi de protestatari cu ocazia Zilei Muncii.

Unii sindicalişti au încercat să transforme demonstraţiile tradiţionale într-un eveniment de solidaritate naţională împotriva Frontului Naţional.

Însă, tinerii protestatari îi denunţă pe ambii candidaţi promovaţi în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale şi au ameninţat că nu vor recunoaşte rezultatele scutinului, continuând în schimb protestele violente în întreaga Franţă.

”Nici ciumă, nici holeră”, au scandat aceştia din urmă pe străzile Parisului.

Marine Le Pen reprezintă pentru mulţi un simbol al rasismului şi xenofobiei, în vreme ce Emmanuel Macron are o politică economică considerată prea liberală şi este condamnat pentru cariera sa de bancher la Rothschild.

Între timp, cei doi candidaţi la alegerile prezidenţiale se pregătesc să participe la mitinguri electorale la doar câteva străzi de violenţele din Paris.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS