Confidenţialitate

Trei astronauți, un american și doi ruși revin pe Pământ după 355 de zile la bordul ISS. „Pe orbită, suntem un singur echipaj” | VIDEO

Călătoria la bordul unei capsule rusești Soyuz are loc pe fondul incertitudinilor tot mai mari cu privirea la cooperarea ruso-americană în spațiu, după începerea războiului din Ucraina.        

Naveta spațială rusească de tip Soyuz s-a desprins deja de Stația Spațială Internațională și îi are la bord pe americanul Mark Vande Hei și rușii Anton Shkaplerov și Pyotr Dubrov.

Ei vor ateriza pe Terra, cu ajutorul parașutelor într-o zonă de stepă din Kazahstan, la ora locală 17:28, adică 14:28, ora României.

Revenirea lor a atras atenția tuturor din cauza tensiunilor geopolitice crescute din ultima perioadă. NASA a afirmat însă în repetate rânduri că va continua colaborarea cu agenția spațială din Rusia Roscosmos.

De altfel, potrivit CNN, unul dintre cosmonauții ruși a spus: „Oamenii au probleme pe Pământ. Pe orbită, suntem un singur echipaj.”

Cosmonauții au început călătoria în spațiu în aprilie anului trecut. Ei au finalizat peste 5600 de orbite ale Pământului și au călătorit peste 150 de milioane de mile în jurul plantei noaste.

Astronautul american în vârstă de 55 de ani, Vande Hei, doboară acum recordul național pentru cea mai lungă ședere în spațiu: 355 de zile petrecute de un american în spațiu.

Recordul mondial a fost atins în 1995 de rusul Valeri Polyakov, care a petrecut mai mult de 14 luni la bordul stației spațiale Mir.

Misiunea de acum le va permite cercetătorilor să studieze și efectele zborului de lungă durată în spațiu asupra corpului uman.

Transmisiunea LIVE poate fi urmărită aici: