Tratament cu penalităţi

Câțiva deputaţi liberali au depus un proiect de lege privind activitatea de prevenţie în sănătate, ce prevede că românii care refuză să participe la programele de prevenţie pot fi obligaţi să suporte, parţial sau total, costurile tratamentelor bolilor.

Proiectul prevede înființarea unei Agenții cu un buget anual uriaș, 700 de milioane de euro pe an, care ar urma să plătească în locul nostru, analize și investigații anuale preventive, vaccinări sau ecografii, care să permită depistarea timpurie a unor boli care sunt foarte costisitoare de tratat în fazele avansate. Nimeni nu te obligă să faci aceste investigații, dar potrivit proiectului, dacă ele sunt gratuite, iar tu le refuzi, atunci vei fi obligat să plătești tratamentul în cazul în care te îmbolnăvești, iar boala este depistată târziu.

Oricine poate refuza vaccinarea sau participarea la programele de diagnostic precoce, dar, totodata, prin contractul-cadru se poate impune asiguratilor sa suporte partial sau total costurile tratamentelor bolilor care ar fi putut fi prevenite.

De exemplu, o pacienta cu cancer mamar depistat in stadiul 3 care a refuzat participarea la programele de depistare prin mamografie poate fi obligata sa suporte o contributie la costurile curative in cuantum de 10% sau 20%, dar fara a depasi anumite limite care se stabilesc prin contractul-cadru.

Un pacient cu hipertensiune arteriala care a refuzat sa se prezinte la controlul medical, solicitat de medic, poate fi obligat sa suporte nu doar 50% din costul tratamentului, ci 50% din toate costurile de diagnostic si tratament, inclusiv concediile de boala determinate.

Intentia noastra este aceea de a crea initial un mecanism de bonificatii care sa fie coroborat, in prima etapa, cu actiuni sustinute de informare a beneficiarilor despre masurile de preventie. Intr-o etapa ulterioara, probabil intr-un termen rezonabil de 5 ani, sa fie implementate si aplicate masurile penalizatoare„, spun iniţiatorii în expunerea de motive a proiectului de lege, potrivit Hotnews.

E o lege dură? E o lege bună?

Se poate face educație medicală sub amenințarea unor costuri pe care le vei suporta dacă refuzi ceea ce statul îți oferă gratis? De fapt, nu e gratis, că și programul preventiv tot din contribuțiile noastre se plătesc.

Nu e un abuz să ți se impute tratamentul, dacă tot ai plătit contribuții obligatorii de sănătate?