Transportatorii rutieri pot cere de luna viitoare restituirea unei parti din acciza suplimentara la carburanti

Pentru a încasa banii, aceștia trebuie să se înscrie la Autoritatea Rutieră Română, anunță Ministerul de Finanțe.

În total 20.000 de firme ar putea beneficia de acest ajutor.

Transportatorii rutieri licențiați vor primi înapoi 4 eurocenţi din acciza suplimentară la carburanți de 7 eurocenți, impusă de Guvern de la 1 aprilie.

Ministerul Finanţelor Publice a postat pe site proiectul care prevede acest lucru. Potrivit documentului, operatorii economici şi vehiculele trebuie să îndeplinească mai multe criterii, iar procesul se derulează în două etape.

Pentru început, transportatorii trebuie să se înregistreze la Autoritatea Rutieră Română. Vor face acest lucru o singură dată.

ARR verifică dacă îndeplinesc toate condițiile legale de transport. Nu vor primi această parte din acciză operatorii care sunt în procedură de executare silită, faliment, reorganizare judiciară sau dizolvare.

În a doua etapă autoritatea verifică documentele privind cantităţile de motorină menţionate în facturi şi cele pentru care se face solicitarea de restituire. Abia apoi instituția emite decizia, iar Ministerul de Finanţe virează suma de bani operatorului economic. Cererea de restituire se depune odată la trei luni.