Confidenţialitate

Transparency International: România rămâne în top trei cele mai corupte țări din Uniunea Europeană.

Corupția slăbește sistemul de sănătate pe fondul pandemiei de COVID-19, atrage atenția agenția Transparency International. Totodată, potrivit raportului privind Indicele de Percepție a Corupției, este subliniat și regresul pe care îl aduce democrației.

Cu un scor de 44 de puncte din 100, România rămâne în continuare în top trei cele mai corupte țări din blocul comunitar. Chiar dacă punctajele sunt similare cu cele din 2019 pentru majoritatea statelor membre, în premieră, trei state împart ultimul loc pe podiumul întocmit la nivelul Uniunii: România, Bulgaria și Ungaria.

Lipsa de transparență în achizițiile publice, subfinanțarea sistemului medical, lipsa unor măsuri consecvente pentru digitalizarea proceselor administrative sunt probleme constante la nivel național, care s-au accentuat în contextul pandemiei, potrivit raportului realizat de agenția Transparency International.

Suepriza clasamentului la nivel mondial este situația Statelor Unite care au scăzut în top și se află pe cel mai mic loc din ultimii 8 ani, sub Uruguay, de exemplu.

Acest lucru se întâmplă după scandalurile legate de alegerile prezidențiale din luna noiembrie.

Indicele de Percepție a Corupției reflectă modul în care experți independenți și din mediul de afaceri percep corupția din cele 180 de țări analizate.