Transparency International: România, a patra cea mai coruptă țară din UE

România se situează în Uniunea Europeană pe locul 24 din 28 în ceea ce privește percepția privind corupția, scorul României scăzând cu un punct în 2018 comparativ cu anul anterior, potrivit unui raport anual al organizației Transparency International.

Practic, scorul României s-a redus de la 48 de puncte din 100 în 2017 la 47 de puncte din 100 în 2018.

Pe scara de măsurare a Transparency International, 100 de puncte înseamnă o ţară foarte ”curată”, iar zero puncte – foarte coruptă.

Transparency International clasifică în fiecare an 180 de ţări în funcţie de nivelul lor de percepţie asupra corupţiei în sectorul public.

Primele poziţii din clasament rămân dominate, ca în anii precedenţi, de ţările nordice.

Danemarca ocupă primul loc, urmată de Noua Zeelandă, Finlanda, Singapore, Suedia şi Elveţia.

Somalia rămâne în coada clasamentului (locul 180), imediat deasupra sa fiind Siria (179), Sudanul de Sud (178), Yemenul (177) şi Coreea de Nord (176).

Organizaţia neguvernamentală Transparency International a denunţat marţi, în raportul său anual privind percepţia asupra corupţiei, și atacurile la adresa echilibrului puterilor în SUA ale preşedintelui american Donald Trump, potrivit AFP.

Statele Unite, cu un scor de 71 de puncte din 100 (în scădere cu patru puncte), ies pentru prima dată după 2011 din primele 20 de ţări în care percepţia asupra corupţiei este cel mai puţin acută, conform acestui raport anual al Transparency International, organizaţie cu sediul la Berlin.

SUA ocupau în 2017 poziţia 16, iar în 2018 a pierdut patru locuri, ajungând pe 22.

ONG-ul arată de asemenea cu degetul spre Turcia şi Ungaria, de asemenea în scădere în clasament, acuzând „deteriorarea statului de drept şi a instituţiilor democratice, precum şi reducerea rapidă a spaţiului societăţii civile şi a media independente”.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS