Transgaz: Gazoductul dintre România și Bulgaria ar putea fi inagurat până la sfârșitul lunii

Conducta are 25 de kilometri lungime și va permite atât importul, cât și exportul de gaze naturale.

Reprezentantii Transgaz anunta ca desi termenul de finalizare al lucrarilor este 31 decembrie, punerea in functiune a gazoductului va putea avea loc mai devreme la sfarsitul acestei luni.

Conducta Giurgiu-Ruse va avea o lungime totală de aproape 25 kilometri, dintre care 15,4 kilometri pe teritoriul Bulgariei, 5,2 kilometri pe cel al României, iar aproximativ 4 4 kilometri reprezintă traversarea subterană a Dunării.

Capacitate maximă de transport a conductei va fi de 1,5 miliarde metri cubi de gaze pe an dinspre Bulgaria către România, iar capacitatea dinspre România spre Bulgaria va fi de 500 milioane metri cubi pe an.

Valoarea totală estimată a proiectului este de 24 de milioane euro, iar aproape 9 milioane de euro sunt asigurate de Comisia Europeană. Bulgarii au alocat 14 milioane de euro, iar partea romana – 10 milioane de euro.

Proiectul de interconectare este, în prezent, singurul prin care se poate asigura transportul gazelor naturale pe ruta Azerbaidjan-Turcia-Grecia spre Austria, prin segmentul de pe teritoriul României.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS