Traian Basescu se intalneste astazi – in Polonia – cu Barack Obama

Președintele Traian Băsescu va sosi la ora 16.00 la Palatul Prezidențial din Varșovia.

Președintele României urmează să participe la dejunul de lucru oferit de președintele Statelor Unite și de președintele Republicii Polone, Bronislaw Komorowski. Vor fi prezenţi liderii ţărilor aliate din Europa Centrală şi de Est. În Polonia au loc ceremonii dedicate sărbătoririi a 25 de ani de libertate.

La ora 19.00 (ora României), la Castelul Regal din Varşovia, şeful statului va participa la decernarea Premiului ‘Solidaritatea’.

Miercuri, președintele Traian Băsescu va participa, în Piaţa Castelului Regal din Varşovia, la Ceremonia oficială dedicată sărbătoririi a 25 de ani de libertate în Republica Polonă.

Preşedintele american va efectua un turneu european în trei ţări: Polonia, Belgia şi Franţa.

Deplasarea lui Barack Obama în Polonia va fi efectuată în scopul de a reasigura ţările din Europa de Est în privinţa angajamentului Statelor Unite pentru apărarea securităţii lor, după ce Rusia a preluat controlul asupra peninsulei ucrainene Crimeea.

După Varşovia, Obama se va deplasa în Belgia, unde va participa la summitul G7, la Bruxelles. Summitul G7 are loc după excluderea Rusiei din G8 şi anularea reuniunii de la Soci, măsuri luate în urma intervenţiei Moscovei în Ucraina.

Liderul american va merge ulterior la Paris, joi, unde se va întâlni cu preşedintele François Hollande, chiar în aceeaşi zi în care şeful de stat francez îl va primi pe omologul său rus, Vladimir Putin.

Casa Albă nu intenţionează să programeze o întâlnire între Obama şi Putin în cursul vizitei preşedintelui american la Paris.