Confidenţialitate

Traian Băsescu: Nu am pensie specială, deși am avut 3 mandate de parlamentar, am ieșit cu 2.875 de lei | VIDEO

Miercuri, la Dezbaterea ta electorală a venit Traian Băsescu, liderul Partidului Mișcarea Populară. Cu această ocazie, ascultătorii Europa FM au avut ocazia de a-i pune întrebări, în direct, pe diverse teme.

Înainte de a intra în dialog cu ascultătorii, Cătălin Striblea l-a întrebat pe fostul șef de stat cum crede că vor evolua lucrurile după alegerile parlamentare, în contextul în care președintele Iohannis a spus că nu este nevoie de lockdown după 6 decembrie:

„Carantină va fi, că va fi carantinată toată țara, pe regiuni sau în focare, vom avea, dar lockdown nu vom avea. Nu cred că România este în situația în care este nevoită să facă așa ceva.”

Mariana: Cum este posibil ca un politician, după 4 ani, să ia o pensie de 4 ori mai mare decât o persoană care a muncit 40 de ani? Domnul Băsescu ar fi dispus să presteze această activitate politică de pe poziția de voluntar?

„Eu fac politică la Parlamentul European, ar trebui să fiu voluntar aici? Dacă îmi plătește doamna hotelul și masa nu-mi mai iau salariul”, a răspuns Traian Băsescu, actual europarlamentar.

„Nu am niciun fel de pensie specială, deși am avut 3 mandate de parlamentar. Pensia cu care am ieșit eu, am ieșit la pensie în ziua în care mi-am terminat mandatul cu 2.875 de lei, între timp s-a mărit”, a mai spus fostul șef de stat.

Referitor la diferența de pensie dintre un parlamentar din România și un europarlamentar, Traian Băsescu spune că cei din urmă plătesc foarte mulți bani, lunar pentru a beneficia de o pensie mare:

„Europarlamentarii plătesc 3.000 euro/lună pentru a avea această pensie de fost europarlamentar. Problema este că în România parlamentarii nu plătesc o contribuție ca să aibă o pensie specială.”

Mihail: Oare de ce nu a avut capacitatea, curajul, să candideze la președinția României?

„Conform Constituției, ai dreptul la două mandate, le-am făcut pe amândouă. Al treilea mandat nu este permis de Constituție”, i-a răspuns Traian Băsescu ascultătorului Europa FM.

Călin: Sunteți cu sufletul împăcat din punct de vedere politic politic, ținând cont de trecutul dumneavoastră în politică?

„În principiu vă pot asigura că am făcut tot ce am putut, sau toate lucrurile la care m-a dus capul să le fac în timp util. Nu am pretenția că am fost un președinte ideal, atât am putut eu”, a declarat fostul președinte.

Călin: Sunt șofer, dumneavoastră chiar credeți că șoferia este chiar ca marinăria? Când ați spus că nu se pot întoarce camioanele ați invocat poluarea. Dânsul era contra pachetului de mobilitate.

„Am votat împotriva pachetului de mobilitate pentru că am primit toată documentația legată de dezastrul economic de a aduce camioanele în țară cu o frecvență destul de mare, documentația de la asociațiile transportatorilor. Că nu toți or fi mulțumiți, asta nu mai știu”, a replicat Băsescu.

 Marius: Urmează să trimit în Parlament oameni care să mă reprezinte. Ce vor face, având în vedere că în fostul Parlament nu am fost ascultat cu privire la legea transportului în regim de taxi. PMP este de dreapta sau de stânga?

„Vă poate promite oricine că o să vă caute, cred că sunt lucruri care este greu să fie discutate la rece. Puteți primi promisiuni, de aceea, vă rog să mă credeți, mi-ar fi jenă să mă angajez că o să vă pot rezolva problema. PMP va încuraja orice formă de cincurență care va duce la creșterea calității serviciilor. (…) Cred că PMP este singurul partid real de dreapta.”

Floarea: De ce a promulgat Legea pensiilor în 2010, pentru că nu a fost constituțională, nu a fost cvorum în Parlament, când a fost doamna Roberta Anastase.

„Îmi pare rău, scandalul cu votul a ieșit mult mai târziu decât momentul promulgării, eu ce să fac? Eu, după 44 de ani de serviciu am ieșit cu 2.875 lei pensie.”, i-a spus Traian Băsescu ascultătoarei Europa FM.

Cătălin Striblea a vrut să afle, în contextul în care sunt necesare mai multe măsuri de reechilibrare bugetară, dacă s-ar justifica o mărire/micșoare a salariilor bugetarior.

Traian Băsescu: „După 1 ianuarie, trebuie trecut la reducerea aparatului bugetar, în 2010 nu ne mai împrumuta nimeni, era criză a datoriilor guvernamentale, acum nu există nicio criză în care să nu fie bani pe piață.”

Ciprian: Dânsul îmi poate da 3 motive pentru care să nu votez USR?

„Mi-e foarte greu la un partid fără istorie guvernamentală să fac sugestii. Mă uit cât de variabilă este aplicarea lor către acțiuni democratice. Este greu să accepți că în Parlament ai dat un vot pentru Iordache pentru Consiliul Legislativ. M-a sunat Eugen Tomac din Parlament și zice <<sunt niște aranjamente, o să iasă că noi am votat pentru Iordache>> și atunci i-a scos din sală când s-a votat pentru Iordache”, a spus Traian Băsescu.

Ciprian:3 sfaturi pentru cei care vor veni la guvernare?

„Prima urgență este raționalizarea cheltuielilor prin reducerea aparatului bugetaar. Toți banii de la UE în investiții și mai nimic pentru consum. Sănătate și educație”, i-a răspuns fostul șef de stat.

Puteți urmări emisiunea mai jos: