Traian Băsescu despre scandalul Bercea Mondial: ‘nu a existat nici o intervenție’

Președintele a făcut primele declarații despre posibilul caz de trafic de influență în care ar fi implicat fratele său.

Mircea Băsescu e bănuit că ar fi încasat 250.000 de euro ca să influențeze mersul justiției – el ar fi urmat să intervină pentru achitarea unui cap al lumii interlope, Bercea Mondial (Sandu Anghel).

Președintele Băsescu a spus că nu avea știre despre cele întîmplate: ‘Niciodată nu am avut cu fratele meu vreo discuție cu privire la sprijinirea lui Sandu Anghel în procesele pe care le avea’.

‘În zece ani nu am făcut nici o intervenție în justiție, pentru nimeni. Dacă au existat încercări de a mă convinge să fac intervenții, n-am ezitat să le fac publice’.

Traian Băsescu a cerut oricărui polițist, procuror sau judecător implicat în cazul condamnării lui Anghel Sandu să facă publice eventuale dovezi ale intervenției sale în dosar.

Potrivit șefului statului, ‘proba că nu a existat o astfel de intervenție este chiar condamnarea’ lui Sandu Anghel.

Președintele a continuat: ‘Faptul că ești fratele președintelui nu te scutește de responsabilitatea în fața justiției. Regret faptul că fratele meu s-a implicat într-un astfel de anturaj, cu consecințele pe care le vedem. Sper că justiția va scoate la iveală adevărul’.

Cu lacrimi în ochi, Traian Băsescu a încheiat prin a da asigurări că între nevoia de consolidare a justiţiei şi reflexul firesc de a-şi apăra fratele alege consolidarea justiţiei.

Posibile probe?

Postul de televiziune Antena 3 a făcut publice mai multe înregistrări audio ale unor discuţii care ar fi fost purtate, potrivit celor care le-au pus la dispoziţie, de Mircea Băsescu şi Florin Anghel, fiul lui Bercea Mondial. Acesta din urmă ar fi înregistrat conversațiile pe ascuns.

Din înregistrările difuzate aseară ar reieși că Mircea Băsescu ar fi primit 250.000 de euro pentru a interveni ca Bercea Mondial să scape de închisoare, și că şeful statului ar fi ştiut despre acest demers. Într-una dintre înregistrari, fratele preşedintelui confirmă că i ‘s-a pus mormanul ăla de dolari în braţe’ şi că la el ar fi ajuns ‘250.000’.

Mircea Băsescu: Eu am făcut tot ce am putut.

Florin Anghel: Stai să-ţi zic. Când l-ai trimis matale să ia ăia 350.000, i-am adus alea, v-am adus alea şi după aceea v-am mai adus ăia 250.000. Şi când i-am dus pe ăia 250.000, ştii ce mi-a zis? Că matale deja ai dat un milion de euro, ca să-l scapi… şi acuma? Uită-te, şapte ani jumătate! Domnu’ comandant, aici nu e vorba de avocată, aici nu e vorba de judecător, aici e vorba de politică, că e finul lui Băsescu şi să dăm din ăsta în ăla, dar eu ce zic e să vă duceţi să puneţi mâna să-l scoateţi, că moare ăla acolo, mă nene mă!

Mircea Băsescu: Deci, eu ce mai sper nu e vorba de…

Florin Anghel: Dar cu Traian nu au vorbit? De ce nu-i spui lui Traian? La Traian de ce nu trimiţi, să facă el acolo?

Mircea Băsescu: Ştie, mă! Crezi tu că nu ştie…

Materielele audio-video au fost prezentate în şase secvenţe distincte, între care realizatorul emisiunii şi invitaţii săi au subliniat că acestea ar releva acuzaţia de trafic de influenţă adusă de Florin Anghel lui Mircea Băsescu.