Confidenţialitate

T. Băsescu, despre decizia de colaborare cu Securitatea: “Am un gust amar”

Traian Băsescu a anunțat că va face recurs la Înalta Curte, după ce magistrații Curții de Apel București au decis, vineri, că a fost colaborator al Securității.

Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității a prezentat dovezi în instanță că fostul președinte a semnat mai multe note informative, două dintre ele sub numele conspirativ Petrov.

Traian Băsescu  a spus la Europa FM că decizia Curții de Apel l-a surprins și i-a lăsat un gust amar.

”Recunosc că m-a surprins, dar voi uza de dreptul de a face recurs la Înalta Curte și o voi face după ce apare decizia cu motivarea”, a spus fostul președinte.

Întrebat cum va reacționa dacă și Înalta Curte va lua aceeași decizie, fostul președinte a răspuns: “Bucuroși le-om duce toate, de e pace, de-i război! Dar am un gust amar așa, pentru decizia asta, mai ales că nu-i vorba de o legătură cu Securitatea, ci cu Contrainformațiile Militare, despre care la 21 de ani, habar n-aveam că sunt parte a Securității. Gustul amar vine și din faptul că eu am condamnat comunismul, fiind un regim ilegitim și criminal, eu am dat dispoziție de transfer a arhivei Securității către CNSAS, eu am dat dispoziție de deschidere a arhivelor Comitetului Central, iar acum îmi primesc răsplata istorică.”

Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității susține că Traian Băsescu ar fi fost recrutat de Securitate pe vremea când era student la Institutul de Marină.

Ar fi menținut legătura cu Securitatea până aproape de căderea regimului comunist.

” CNSAS dacă a făcut o asemenea afirmație (…) face o propagandă josnică. Păi cum să țin legătura până la căderea regimului comunist, când la scara navei, când soseam cu Biruința, de multe ori, în capul celor care așteptau nava, în capul șirului, era generalul Macri, general de Securitate care răspundea de securitate economică, iar după el urma primul secretar de la Constanța ș.a.m.d., pentru că nava era de 150.000 de tone, intra în serviciu după ce primele două nave se scufundaseră și era o navă în atenția Securității? Dacă un dobitoc de la CNSAS spune azi că am avut legătură cu Securitatea până la căderea regimului, nu pot să-i spun decât că vine de pe altă lume”, a reacționat Traian Băsescu.

În fața judecătorilor de la Curtea de Apel București, fostul președinte a spus că n-a știut niciodată că i s-a dat un nume conspirativ, dar a recunoscut că a semnat două note cu pseudonimul Petrov, note care i-ar fi fost date de un colonel.

”Sunt rapoarte pe care le făceam la Navrom, la companie și care ajungeau la Securitate și toate sunt semnate Căpitan de cursă lungă Traian Băsescu. Erau numai chestiuni de exploatare a navei (în rapoarte), deci chestiuni profesionale”, a spus Traian Băsescu la Europa FM.

Întrebat dacă își turna colegii, așa cum susține CNSAS, Traian Băsescu a răspuns: ”Nu este decât o bârfă jalnică”.

Ascultați interviul integral acordat Europa FM:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.